Ga naar content

Hafida Boussantouh wint Be a Nelson Award tijdens politie Iftar

Laatste update:

Rotterdam - Hafida Boussantouh kreeg vrijdagavond 16 juni namens de politie eenheid Rotterdam de Be a Nelson Award uitgereikt. Politiechef Frank Paauw overhandigde haar de award als waardering voor haar waardevolle bijdrage aan de (sociale) veiligheid in de Rotterdamse wijk Schiemond. Frank Paauw: “Hafida verdient absoluut de titel ‘Nelson’ door het grote verschil dat ze maakt in de wijk Schiemond. Haar wilskracht en tomeloze energie om het beste in de wijk en diens bewoners boven te krijgen zijn bewonderingswaardig. Als politie zijn we ontzettend blij met buurtmoeders als Hafida, die zich zo inzetten om de veiligheid in de wijk te verbeteren.” De Be a Nelson Award werd uitgereikt tijdens de Iftar die voor de tweede keer door de politie eenheid Rotterdam werd georganiseerd.

Masterpeace en Be a Nelson

De Be a Nelson Award is een campagne van MasterPeace, een internationale vredesbeweging, met als doel mensen wereldwijd aan de slag te krijgen voor het bouwen van een veilige samenleving. Met het uitreiken van de Be a Nelson Award wil de politie haar waardering uitspreken voor mensen en netwerken die helpen in het leggen van die verbinding en die als ”local changemakers” het verschil maken in het bevorderen van de veiligheid en verbondenheid in wijken. Het is voor de tweede keer dat de award namens de politie aan iemand is uitgereikt. Vorig jaar ontving Mohammed Mejdoubi de award, coördinator bij de stichting Meion, die zorgt voor de inzet van ambulante jongerenwerkers en horecastewards in de uitgaansgebieden van de stad Rotterdam.

Hafida Boussantouh - moeder van de wijk Schiemond

Hafida is een alleenstaande Marokkaanse moeder met een zoon van 16 jaar. Ze heeft zware tijden gekend, maar heeft de moed nooit opgegeven en altijd geknokt om haar plek te vinden in de Nederlandse samenleving. En dat is meer dan gelukt.  De Rotterdamse wijk Schiemond kent een aantal flinke uitdagingen. Hafida is begonnen met het organiseren van activiteiten in de wijk, eerst voor jongeren en later voor alle bewoners. Ze heeft een netwerk opgebouwd met eigen kracht, wil en doorzettingsvermogen. Ze is begonnen met kleinschalig koken in de wijk om geld te kunnen verdienen om haar droom voor de wijk Schiemond te kunnen verwezenlijken. Het koken is nu zo groot geworden dat per week tussen 70 en 100 gerechten elke donderdag in het Huis van de Wijk afgehaald en genuttigd worden. Naast deze basisactiviteit initieert Hafida tal van andere activiteiten die bijdragen aan de (sociale) veiligheid in de wijk, zoals: kooklessen, buurt bestuurt (aanpak hard rijden, hondenpoep en contact met de buren), stratenaanpak Schiemond (per maand de totaalaanpak van een straat met alle partners), voetballen in de wijk met diverse partners, organiseren van BHV- en EHBO-cursussen, paasontbijt voor de wijk, Iftarmaaltijden voor de wijk, lid van project Hand in Hand voor Diversiteit. Hafida is zeker een Nelson die in de wijk Schiemond en in Rotterdam HET verschil maakt.

Iftar en meer

De Be a Nelson Award werd uitgereikt tijdens de tweede politie Iftar. De politie eenheid Rotterdam nam het initiatief tot het organiseren van een Iftar vanwege het grote belang dat ze hecht aan een goed contact met de diversiteit aan mensen dat binnen de eenheid Rotterdam woont. Politiechef Frank Paauw: “Om een politie voor iedereen te kunnen zijn, is het van belang dat we als politie in verbinding te staan met de inwoners van onze regio. Zeker in de huidige tijd waarin de diversiteit in de samenleving alleen maar groter wordt en polarisatie toeneemt, is dat contact cruciaal. Een Iftarmaaltijd biedt ons de gelegenheid om die contacten aan te halen en met een gevarieerd gezelschap te spreken over wat hen bezighoudt als het gaat om veiligheid in de wijk. De Iftar vorig jaar was dan ook een groot succes. Voldoende reden voor ons om het initiatief dit jaar te herhalen.”

De Iftar is een van de initiatieven die de politie onderneemt in het kader van Verbinding. Frank Paauw: “Naast de Iftar vind ik het belangrijk dat ook voor andere doelgroepen relevante momenten worden benut om contact te maken met de diversiteit aan mensen in de eenheid. Zo organiseren we als politie eenheid Rotterdam binnenkort een evenement rondom Keti Koti en zijn we onder meer vertegenwoordigd tijdens Chanoeka, de ceremonie rondom het terugplaatsen van Stolpersteine en de actie tegen homogeweld die onlangs op het Schouwburgplein plaatsvond.”

Netwerken

Bij de Iftar waren naast politiemensen diverse samenwerkingspartners, vertegenwoordigers van relevante netwerken, imams en andere religieus leiders uit de eenheid aanwezig. Ook burgemeester Aboutaleb en hoofdofficier Van Nimwegen sloten aan. Frank Paauw: “Ik kijk terug op een zeer positieve avond met mooie gesprekken, indrukwekkende podiumoptredens en intense blijdschap bij de Nelson winnares. Stuk voor stuk elementen, die zorgden voor een ontzettend goede sfeer van verbondenheid onder de ruim 250 gasten. Die verbondenheid is precies waar we deze avond als politie voor bedoeld hebben!”.