Ga naar content

Mogelijk Satudarah-lid in gepantserde auto met jammer opgepakt

Laatste update:
Woordvoering:
Zeeland-West-Brabant

Oisterwijk - Een 36-jarige Tilburger is dinsdag opgepakt. Hij reed rond in een gepantserde auto, daarin lag een kogelwerend vest. In de auto was een jammer ingebouwd om signalen in de ether te verstoren, zoals een politieradio.

Politielogo op zijkant politieauto

Op dinsdag 6 juni 2017 waren agenten van het team Groene Beemden samen met agenten van de Landelijke Eenheid en in samenwerking met de gemeente Oisterwijk met een gezamenlijk actie bezig om het recreatieverkeer te controleren. In de gemeente zitten veel campings en recreatieparken. Bij de gemeente loopt een project ‘Duurzaam en veilig recreëren”, dat is gericht op de veiligheid en de kwaliteit van de parken in de gemeente. 

Preventieve (verkeers)controle

Controles worden regelmatig uitgevoerd in samenwerking met de politie en de brandweer. De doelstelling van deze dag was om te kijken wie daar nu komen en verblijven gekoppeld aan een preventieve (verkeers)controle van de mensen die de campings op of af reden. Er is veel informatie verzameld om te onderzoeken.

Kleding OMG Satudarah

Om 19.40 uur trok een auto die in Oisterwijk reed de aandacht van het team. De auto had verder niets met het project te maken maar trok wel de aandacht van de collega’s die met de actie bezig waren. Het team achtervolgde deze auto tot aan de N65. De inzittende werd gecontroleerd, dat bleek een 36-jarige inwoner te zijn uit Tilburg. In de auto lag kleding van de OMG Satudarah.

Bepantserd

Het opvallende aan de auto was dat deze geheel was bepantserd en dat er in de auto een kogelwerend vest lag. Maar waar de agenten vooral op aansloegen was het feit dat er een jammer in de auto ingebouwd was. Het gebruik van een jammer heeft in vele gevallen een criminele bedoeling.

Jammer

Jammers worden door criminelen ingezet, bijvoorbeeld om waarschuwingssystemen plat te leggen, tracering van geldwagens onmogelijk te maken of gestolen vrachtwagens onzichtbaar te maken voor track & trace-systemen. Jammers worden soms ook door bedrijven ingezet om klanten te dwingen via de vaste telefoon te bellen of om de hinder van mobiel telefoongebruik te beperken. Ook dit gebruik is verboden.

Vitaal verkeer gestoord

De gevolgen van het gebruik van een jammer in dit soort gevallen zijn niet minder ernstig, omdat ook dan vitaal verkeer kan worden gestoord. Jammers zijn dus verboden. De auto is in beslag genomen en de verdachte is aangehouden. De man is na verhoor woensdag in vrijheid gesteld. De auto blijft voor nader onderzoek bij de politie.

Meer over jammers: https://www.agentschaptelecom.nl/algemeen/wettelijk-kader/jammers-verboden-stoorzenders