Ga naar content

Weer veel bellende chauffeurs bekeurd op A67

Laatste update:

Asten - Tijdens de verkeerscampagne die vorige week startte, controleerden we dinsdag 30 mei opnieuw op de rijksweg A67. Een jaar lang gaan we met grote regelmaat mensen aanspreken op gevaarlijk rijgedrag en bekeuren waar nodig. Zo leveren we onze bijdrage aan een veilige A67.

Ondanks de vooraankondiging 'Jaknikkers.....Let op! Wij gaan controleren' en de ruime media-aandacht, waren toch nog veel bestuurders druk bezig met handelingen in de auto die hen afleiden en daardoor strafbaar zijn. Er werden 25 bestuurders bekeurd omdat ze met hun telefoon bezig waren en één vrachtwagenchauffeur zat zijn stratenboek te bestuderen. Een bestuurder kreeg een bon omdat hij over de vluchtstrook reed en een andere omdat hij te lang links bleef rijden.  Verder werden nog drie zogenaamde ‘klevers’ bekeurd. Een aantal bellende chauffeurs had geluk; de spotter zag de overtreding, maar door het grote aanbod was er op dat moment geen motorrijder meer beschikbaar om de bestuurder staande te houden.

Gespot

We controleerden met totaal 14 politiemensen op de A67 ter hoogte van Asten. Op aanwijzing van onze spotters begeleidden de zes motorrijders bellende chauffeurs naar een parkeerplaats, waar collega's van de afhandeleenheid ze hebben aangesproken en bekeurd. Spotters observeren vanaf hoger gelegen locaties aan of langs de snelweg, waar ze goed zicht hebben op het gedrag van passerende chauffeurs.

Mindset

Projectleider Wim van Ziel, Team Verkeer: "We willen niet alleen maar boetes uitdelen. Door in gesprek te gaan met de mensen willen we vooral de mindset veranderen. Dit vergt intensievere controles voor langere tijd. We hopen dat met onze bijdrage het aantal ongevallen zal afnemen op de A67."

Kijk vooruit, houd afstand

We letten vooral op de thema's afleiding en bumperkleven want dat zijn de voornaamste oorzaken van de 35 ongelukken die maandelijks op de A67 gebeuren. Eén op de drie keer is er een vrachtwagen bij betrokken. Wim: "De chauffeur heeft niet altijd schuld, maar als er een vrachtwagen bij het ongeluk betrokken is, dan is de impact vele malen groter." Eén chauffeur verklaarde: "Ik moest even kijken of ik wel de goede kant op ging en toen kwam de politie. De volgende keer stop ik als ik op mijn telefoon wil kijken."

Laat je niet afleiden, blijf scherp

Handelingen zoals bellen achter het stuur leiden de aandacht af. Je bent niet meer scherp op wat er om je heen in het verkeer gebeurt. Omdat er dan gevaar ontstaat voor jezelf of andere weggebruikers is dit strafbaar en daar treden we tegen op. Een boete voor bumperkleven kan oplopen tot 600 euro. Een boete voor handheldbellen kost 230 euro.