Ga naar content

Café gesloten na handel in drugs

Laatste update:

Den Haag - Bij een grootschalige controle door de politie in een café in de Maliestraat hielden agenten in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 november in totaal drie verdachten aan. Er bestond het vermoeden dat er mogelijk in het café drugs gebruikt cq. verhandeld zouden worden. Tijdens de actie troffen agenten een handelshoeveelheid ponypacks (verpakkingsmateriaal met verdovende middelen) aan. Dit waren voldoende gronden voor de Gemeente Den Haag om dit café voor een periode van twee weken te sluiten. De eigenaar van het café werkte vrijwillig mee aan de sluiting.

In juni 2017 kwamen bij politiebureau Jan Hendrikstraat signalen binnen dat er in het café verdovende middelen gebruikt en mogelijk verhandeld zouden worden. Hierbij was sprake van ondermijning. Op basis van de binnengekomen informatie startte het team een onderzoek, waarin deze vermoedens steeds sterker werden. Daarom deden agenten in de nacht van 10 op 11 november, onder leiding van een officier van justitie, een instap in het betreffende café. 

Verdachten

Na controle van alle aanwezigen hield de politie drie bezoekers aan. Twee verdachten voor het bezit van harddrugs en een bezoeker voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Nadat alle aanwezigen het pand hadden verlaten, troffen agenten op de grond en andere plaatsen verdovende middelen aan. Het bleek hier te gaan om harddrugs. De aangetroffen hoeveelheid kon worden gerekend tot een handelshoeveelheid. De verdachten zijn na verhoor heengezonden.

Sluiting café

Op basis van deze bevindingen besloot de burgemeester van Den Haag het café voor twee weken te sluiten. In die periode wordt onderzocht of er aanvullende maatregelen nodig zijn. De omwonenden worden met een brief van de gemeente geïnformeerd over het doel en de resultaten van deze actie. 

Ondermijning

Ondermijning (de vermenging van de onder- en de bovenwereld) is een maatschappelijk probleem en komt in vele vormen voor. De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, een buurtbewoner die uitkeringsfraude pleegt, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, grootschalige hennepteelt, maar ook overlastgevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen.

Soms gaan er achter ondermijning criminele organisaties schuil die enorme winsten maken met hun activiteiten, zoals bijvoorbeeld bij grootschalige hennepteelt. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed, horeca en het verkrijgen van vergunningen. Omdat dergelijke organisaties geweld, afpersing en corruptie niet schuwen, heeft de aanpak van ondermijning een hoge prioriteit. De politie werkt daarbij nauw samen met haar partners. Informatie over ondermijnende activiteiten wordt bij elkaar gevoegd. Samen met signalen vanuit bijvoorbeeld buurtbewoners, gemeenten of particuliere organisaties zoals banken en verzekeraars geeft dit een completer beeld en treedt de overheid waar mogelijk strafrechtelijk of bestuurlijk op.