Ga naar content

Beller valse 112 meldingen aangehouden

Laatste update:

Amsterdam - Een 27-jarige man is maandagavond aangehouden nadat hij twee valse 112 meldingen had gedaan. De recherche van district Oost heeft de zaak in onderzoek.

Bij de alarmcentrale 112 kwamen kort achter elkaar twee verontrustende meldingen binnen. De eerste melding had te maken met een mogelijke bomdreiging. Het Operationeel Centrum van eenheid Amsterdam nam geen enkel risico en startte hiervoor een speciale procedure. Kort nadat bleek dat er niks aan de hand was kwam een tweede melding. De melder verklaarde dat hij was beschoten en was neergeschoten. De specialisten van het Operationeel Centrum herkenden het gebruikte 06 nummer. Via tactisch en technisch speurwerk konden politie-eenheden de man traceren en aanhouden. Hij was ongedeerd. De man, die zonder vaste woon en verblijfplaats in Nederland verblijft, wordt verdacht van het doen van valse hulpmelding en misbruik alarmnummer 112. Hij is ingesloten en zit nog vast.

misbruik 112 is een misdrijf

Het doen van een valse hulp- of alarmmelding is een misdrijf en wordt streng bestraft. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor en onderzoek wordt overleg gepleegd met het Openbaar Ministerie die de strafeis voor de verdachte zal bepalen. Speciale technische mogelijkheden maken het voor de 112 alarmcentrale steeds beter mogelijk om misbruikers van 112 op te sporen.