Ga naar content

Verdachten van oplichting aangehouden

Laatste update:

Amsterdam - Rechercheurs van District Oost hebben de afgelopen maanden zes mannen en twee vrouwen aangehouden in verband met oplichting van ouderen. Na een babbeltruc, het bemachtigen van de bankpas en pincode, werden bankrekeningen geplunderd. De slachtoffers zijn voornamelijk senioren. De slachtoffers kregen eerst een telefoontje dat een pakje onderweg was en korte tijd later verscheen dan iemand aan de deur met een pakje met een waardeloze inhoud.

De slachtoffers moesten bij aflevering, voordat ze het pakje kregen, 1,50 euro betalen en dat mocht niet contant. Daarvoor moesten ze hun bankpas in een apparaatje stoppen of houden en hun pincode intoetsen. De oplichter verwisselt de bankpas van het slachtoffer voor een andere pas van dezelfde bank. Zo hebben de oplichters de bankpas in handen en de daarbij horende pincode. Direct daarna worden grote geldbedragen van de rekening van de slachtoffers gehaald. De schade loopt vaak in de duizenden euro’s. In dit onderzoek zijn tientallen aangiften gevoegd en zijn er vele tienduizenden euro’s buitgemaakt. In twee gevallen zijn er verdachten op heterdaad aangehouden. In één geval omdat slachtoffers het niet vertrouwden en snel de politie op de hoogte stelden en de tweede keer door en tijdens het rechercheonderzoek.

Door een aantal simpele tips te volgen kunnen veel oplichtingen worden voorkomen.

Wees voorzichtig met het laten bezorgen van pakketjes aan huis.

Blijf alert; zeker als u iets krijgt aangeboden wat u niet heeft besteld.

Administratiekosten hoeven nooit aan de deur te worden betaald. Ga hier nooit op in.

Sommige banken bieden de mogelijkheid een sms of email te sturen als een bedrag wordt opgenomen of afgeschreven. Wordt bijvoorbeeld 100 euro afgeschreven dan ontvangt u direct een mailtje of sms. Dit voorkomt dat bij misbruik iemand ongemerkt uw rekening leeghaalt. Het is ook mogelijk van tevoren een maximum op te nemen bedrag in te stellen.

Toch (mogelijk) slachtoffer geworden? Bel dan direct uw bank om uw bankrekening te laten blokkeren.

Schrijf het signalement van de oplichter op en neem vervolgens contact op met de politie, dat kan telefonisch via 0900-8844 of loop even een politiebureau binnen.

Heeft de oplichting of poging daartoe net plaatsgevonden, bel dan 112. Geef uw adres en het signalement van de oplichter op en zijn of haar loop- c.q. rijrichting. Als er een kenteken van een vervoermiddel bekend is geef dat dan ook door. Zo kan de politie snel tot actie overgaan.