Ga naar content

Opgepakt met nepvuurwapens; politie blijft waarschuwen

Laatste update:

Uden/Veghel - Vrijdagavond hielden we op twee plaatsen jongeren aan die in het bezit bleken te zijn van een zeer echt lijkend neppistool. Geschrokken en bezorgde getuigen belden de politie bij het zien van de wapens. Wij blijven waarschuwen voor de risico’s die je loopt.

Op de Udenseweg in Veghel hielden agenten rond 22.20 uur een jongeman (22 jaar uit Uden) en een jonge vrouw aan nadat in hun auto een nepwapen werd aangetroffen. Getuigen hadden ons verteld dat ze een vuurwapen hadden gezien.  De vrouw werd echter een paar uur later weer vrij gelaten. De Udenaar bracht de nacht op het politiebureau door en wordt in de loop van zaterdag gehoord. Eerder op de avond, rond 19.00 uur, werd in een speeltuintje aan de Lauwere in Veghel een 15-jarige jongen uit Volkel opgepakt na een soortgelijke melding. Ook hij had een levensecht nepvuurwapen bij zich. Hij werd op het bureau verhoord. Een 16-jarige vriend kwam later op het bureau met zijn ouders opbiechten dat hij de eigenaar van het wapen was. Voor beiden wordt een passende straf gezocht.

Risico's

Rondlopen met een echt lijkend nepvuurwapen is niet alleen strafbaar, het brengt ook echt reële risico’s met zich mee. Agenten handelen bij twijfel alsof sprake is van een echt vuurwapen. Bij de aanhouding van het tweetal in Veghel, gebruikte de politie daarom een zogenaamde uitpraatprocedure. Daarbij richten agenten hun vuurwapen op de verdachte, sommeren zij hem de bevelen op te volgen én wordt hij gewaarschuwd dat bij verdachte bewegingen geschoten kan worden. Breng politiemensen niet in deze lastige positie om een stuk speelgoed en vermijd de risico’s voor jezelf. Weg met die nepwapens!

Meer info

Meer informatie over dit onderwerp vind je op de speciale themapagina op de website van de politie: https://www.politie.nl/themas/nepvuurwapens.html