Ga naar content

Project EDWARD van start

Laatste update:

Den Haag - Het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers is het belangrijkste doel van EDWARD (European Day Without A Road Death). Agenten van de politie-eenheid Den Haag zetten zich dagelijks in om dit aantal te laten dalen. EDWARD steunt hen hierbij.

Vandaag, donderdag 21 september, is de dag van verkeersveiligheidsproject EDWARD. Dit project is een initiatief van TISPOL, een Europees samenwerkingsverband van verschillende Europese politie-eenheden. Het project heeft als doel het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Dit doet de politie niet alleen, maar samen met organisaties als Veilig Verkeer Nederland en Rijkswaterstaat.

Edward bezoekt basisschool

Team verkeer van de politie-eenheid Den Haag riep speciaal voor dit project een schildpad genaamd ‘Edward’ in het leven. Vandaag was Edward op bezoek bij basisschool De Kyckert in Wateringen. Daar wees hij kinderen op het belang van verkeersveiligheid. Ook gaf hij tekst en uitleg over het project. 

EDWARD

Wijzen op gevaren

Op scholen gebeurt al heel veel om kinderen te wijzen op gevaren. Dit gebeurt in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. ‘We krijgen verkeersles en moeten een verkeersexamen doen’, vertelt een leerling hierover. Toch staat de politie nog vaak bij ernstige verkeersongevallen met slachtoffers. Bij verkeersongevallen waarbij kinderen zijn betrokken. 

Extra controles ‘hufterfeiten’

Veel Europese landen besteden vandaag aandacht aan het project Edward, zowel op social media als zichtbaar op de wegen. Team Verkeer van de politie-eenheid Den Haag houdt de hele dag extra controles op het gebied van zogenaamde ‘hufterfeiten’: afleiding, alcohol en snelheid. Hierbij spreken zij individuele weggebruikers aan. 

Bewust van gevaren

Verkeersveiligheid speelt natuurlijk niet alleen vandaag, maar is een dagelijks terugkerend onderwerp. Om verkeersslachtoffers te voorkomen moeten mensen bewustzijn van de gevaren in het verkeer. En ook moeten zij weten wat zij als verkeersdeelnemer daar zelf aan kunnen doen’, meent Nico de Jong, verkeersspecialist van de politie-eenheid Den Haag.

Je eigen rijgedrag

‘Bestuurders moeten in het verkeer niet alleen naar anderen kijken, maar ook naar zichzelf als verkeersdeelnemer. Vaak gaan mensen net te laat weg, waardoor zij zich moeten haasten in het verkeer. Of zijn ze tijdens het rijden afgeleid omdat ze even snel op hun telefoon kijken. Daarnaast wordt het steeds drukker op onze wegen.  Redenen genoeg om je eigen rijgedrag eens goed onder de loep te nemen’, zegt de verkeersspecialist.

Iedere dag Edward

De politie-eenheid Den Haag spant zich niet alleen vandaag in om de bewustwording van de gevaren in het verkeer te vergroten, maar zet zich daarvoor dagelijks in. Om die reden wordt na vandaag de ‘E’ uit de naam Edward van ‘European’ veranderd in ‘Every’. Onder de noemer Every Day Without A Road Death duikt Edward in de toekomst vaker op bij campagnes op het gebied van verkeersveiligheid. Elk verkeersslachtoffer is er namelijk een te veel…

EDWARD