Ga naar content

Resultaten actie ‘non-stop een veilige snelheid’

Laatste update:

Den Haag - Van maandag 16 tot en met zondag 22 april heeft de politie extra snelheidscontroles gehouden in het kader van ‘non-stop een veilige snelheid’. Deze actie is een initiatief van een Europees samenwerkingsverband van politie op het gebied van verkeersveiligheid.

Dagelijks zijn door Team Verkeer zowel met de mobiele radarapparatuur als met de lasergun snelheidscontroles gehouden. Ook zijn er snelheidscontroles uitgevoerd met de video-auto en de rollentestbank voor de constructie snelheid.

Resultaten

Tijdens deze actieweek zijn 88724 voertuigen gecontroleerd door de radarapparatuur. 6127 bestuurders hadden te hard gereden.

Met de lasergun zijn 153 bestuurders staande gehouden voor een te hoge snelheid, waarbij tevens 7 rijbewijzen zijn ingevorderd voor extreem hoge snelheden. De hoogst gemeten snelheid was 196 km/u waar 100 km is toegestaan. Het OM bepaalt hiervoor de boetes. Gemiddeld genomen bleek dat dagelijks het percentage snelheidsoverschijders rond de 7% lag.

Er werden 195 bromfietsen gecontroleerd op de rollentestbank. 55 bestuurders kregen een proces-verbaal voor overschrijding van de constructiesnelheid.

Oorzaak ongevallen

Snelheid is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Bij één op de drie dodelijke verkeersongelukken speelt een te hoge snelheid zelfs een doorslaggevende rol. Ook het risico op (ernstig) letsel neemt fors toe bij een hogere snelheid. Om mensen te ontmoedigen te hard te rijden, maken snelheidscontroles standaard deel uit van de taken van Team Verkeer.