Ga naar content

Waterlekkage leidt naar hennepkwekerij

Laatste update:

's-Hertogenbosch - Een melding van een waterlekkage bracht ons vrijdagavond 9 februari op het spoor van een hennepkwekerij in een bovenwoning aan de Hofstad in ’s-Hertogenbosch. De bewoner werd aangehouden.

Ingenieuze stroominstallatie hennepkwekerij

We kregen kort voor 19.00 uur een melding van bewoners dat water hun woning binnen sijpelde. Ter plaatse bleek het water van de bovenwoning vandaan te komen. Daar was een kraan open blijven staan. De bewoner was inmiddels thuis gekomen. Tijdens een kijkje in de woning troffen we op de slaapkamer een hennepkwekerij aan met ruim 300 planten. De stroom werd illegaal afgetapt. Door de waterlekkage en de illegale aftapping van de stroom ontstond een zeer gevaarlijke situatie. De bewoners van de benedenwoning hebben in verband met de wateroverlast ook de nacht elders door moeten brengen. De verdachte bewoner is aangehouden. Na verhoor mocht hij naar huis. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt dat doorgestuurd wordt naar het Openbaar Ministerie voor verdere afhandeling.

Risico's en schade

Mocht zich een hennepkwekerij bij je in de buurt bevinden, dan loop je risico op brand door kortsluiting en lekkage. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie.

Vermenging onder- en bovenwereld

Criminele organisaties maken enorme winsten met de illegale teelt van hennep. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Dergelijke criminele organisaties schuwen geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet. De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.

Help mee hennepkwekerijen te bestrijden!

De hulp van burgers is echter eveneens van groot belang. Ruik je henneplucht en denk je dat er een hennepkwekerij in je  buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Lees meer over illegale hennepteelt op politie.nl