Ga naar content

Politie waarschuwt voor auto-inbraken

Laatste update:

Den Haag - De afgelopen weken wordt in en rond Den Haag vooral in duurdere auto’s ingebroken waarbij dieven vaak zonder braakschade de auto leegroven. De politie tipt autobezitters met een ‘slimme’ autosleutel hun ‘keyless entry’ te laten deactiveren zodat auto-inbrekers hier geen misbruik van kunnen maken. De kans op auto-inbraak wordt zo een stuk kleiner.

De buit bestaat meestal uit airbags, boordcomputers en navigatiesystemen. In de Haagse Vogelwijk sloegen auto-inbrekers afgelopen week bij vier auto’s toe. In drie gevallen ging het om een BMW. In Wassenaar werd in januari vijf keer ingebroken in auto’s van de merken BMW en Mercedes. De meeste diefstallen vonden ’s nachts tussen 2 en 5 uur plaats. De politie zet extra in door zowel opvallend als onopvallend te surveilleren. Ook zet de politie lokauto’s in om dieven op te sporen.

Deactiveer ‘keyless entry’

Steeds meer auto’s hebben een “slimme” autosleutel met een zogenaamde ‘keyless entry’ of een variant daarvan. Daardoor gaat uw auto automatisch open als u in de buurt komt. Dieven zijn in staat om het signaal van de autosleutel vanaf buiten op te vangen, terwijl de sleutel bij u binnen hangt. Daarna kunnen ze binnen een paar minuten hun slag slaan. Autodealers kunnen dit signaal relatief eenvoudig deactiveren, waardoor de kans op diefstal kleiner wordt.

Al drie keer slachtoffer

Volgens wijkagente Henrieke Schoenmakers van de Vogelwijk bestaat de kans om vaker slachtoffer te worden. ‘In mijn wijk woont iemand die al drie keer slachtoffer is geworden. Daders kunnen terugkeren om in dezelfde auto's opnieuw in te breken. Ze weten dan precies wat ze kunnen halen en op welke wijze er makkelijk kan worden ingebroken. Ze hebben de buurt immers al eerder voorverkend en kennen dan ook de zwakke plekken in de beveiliging. Helaas merken we dat slachtoffers niet altijd aangifte doen. Ik heb contact met meerdere WhatsAppgroepen, en hoorde via een beheerder dat er meerdere inbraken waren geweest in een nacht. Daar hadden we echter geen aangiftes van binnengekregen. Het is ontzettend belangrijk dat mensen aangifte doen. Als we niet weten dat het gebeurt, kunnen we het ook niet aanpakken,’ vertelt Schoenmakers.

WhatsAppgroepen buurtpreventie

Wijkagente Schoenmakers is erg blij met de WhatsAppgroepen in haar wijk. ‘Via de beheerders kunnen we snel veel mensen op de hoogte stellen en vragen om extra op te letten. Omgekeerd komt het ook voor. Soms hoor ik via de beheerder van een WhatsAppgroep dat iemand iets verdachts heeft gezien, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van zijn hond. In zo’n geval is het altijd beter om 112 te bellen. Dat mag ook bij ‘onderbuikgevoelens.’ Mensen die in hun buurt nog geen WhatsAppgroep hebben, raad ik aan er een te starten en dit door te geven aan de wijkagent,’ zegt Schoenmakers.

Twijfel niet en bel 112

Ziet u mensen rondstruinen of verdachte voertuigen, geef het meteen door aan de politie via 112. Onthoud daarbij kenmerken zoals het signalement of een kenteken. Dieven die te voet of met de fiets werken, willen hun buit verstoppen om niet op te vallen. Het kan dus goed zijn dat ze in het bezit zijn van een rug- of fietstassen. Als u zich op een later moment opmerkelijke zaken herinnert, kunt u die aan de politie doorspelen via telefoonnummer 0900-8844 voor niet-spoedeisende zaken.