Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Je telefoon of laptop achterlaten in de auto? Zet ‘m uit!

Laatst gewijzigd op:

Rotterdam - Je telefoon of laptop in de auto achterlaten? Zet ‘m uit! Alleen al in Rotterdam-Centrum zijn er sinds 1 december 56 auto-inbraken bekend waarbij laptops, telefoons en tablets gericht buit zijn gemaakt. Vermoedelijk beschikken criminelen over een kastje, waarmee zelfs via het signaal van de standby-modus met grote nauwkeurigheid kan worden bepaald in welke auto bijvoorbeeld een apparaat met 4G aanwezig is.

Agenten kijken bij auto naar binnen

Met de voorjaarsvakantie in het verschiet is het een expliciete waarschuwing voor toeristen en dagjesmensen, maar het gaat op voor de gehele eenheid en alle dagen van het jaar. Veel van de inbraken waren op het parkeerterrein bij de Euromast; een van de Rotterdamse trekpleisters. Natalie van Hoorn van Basisteam Centrum: “Bij de Euromast en omliggende horeca komen ook veel bedrijven voor etentjes en uitjes. Juist daar zijn in een aantal gevallen meerdere auto’s tegelijk opengebroken.” Bij al die inbraken gingen de dieven er vandoor met telecom-apparatuur. “We hebben één incident gehad waarbij medewerkers van een bedrijf zes auto’s op het parkeerterrein hadden staan. Vijf daarvan waren opengebroken. De zesde, met daarin notabene de meeste apparatuur, niet. Die meneer had al zijn apparaten uitgeschakeld.”

Vliegtuigstand is niet voldoende

Het lijkt zo onschuldig; even een drankje doen en de tablets, waarop de kinderen op de achterbank net online een spelletje hebben gedaan, voor dat  uurtje verstoppen onder de voorstoel. Het risico dat de ruit er na dat drankje uit ligt en de tablets zijn verdwenen, is met de nieuwe inbraaktools groter geworden. De boodschap is dan ook: áls je al een laptop, tablet of telefoon in je auto laat liggen, ook al is het uit het zicht: zet het apparaat volledig uit. Alleen dan is er geen signaal te traceren. Van Hoorn: “Vliegtuigstand is niet voldoende. Het apparaat moet echt helemaal zijn uitgeschakeld. “
Een garantie tegen auto-inbraak is het natuurlijk niet, en de beste remedie om je spullen te behouden blijft een simpele: laat geen waardevolle spullen achter in je auto. Hoe omgekeerd de wereld daarmee ook is.