Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Camerabeeldspecialisten politie winnen Cedris Waarderingsprijs

Gepubliceerd op:

Den Haag - Het project ‘camerabeeldspecialisten’ waarbij mensen met autisme voor politieonderzoeken camerabeelden uitlezen, heeft vandaag de Cedris Waarderingsprijs gekregen. Het project is een samenwerking van de politie-eenheid Den Haag en detacheringsbureau AutiTalent.

De Cedris Waarderingsprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt, in het Haagse theater Diligentia. Cedris is de branchevereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie. De jury koos het camerabeeldspecialistenproject als winnaar uit vier genomineerden die zich inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In totaal waren er 51 aanmeldingen voor de prijs binnengekomen.

'Bewezen succes'

De jury, onder leiding van de voorzitter van Cedris Job Cohen, zei over het camerabeeldspecialistenproject: ‘De jury heeft bijzondere waardering voor de wijze waarop in het project van AutiTalent in samenwerking met de Dienst Regionale Recherche van Den Haag, volop vanuit de kracht van de medewerker wordt gehandeld. De specifieke vaardigheden van de medewerkers worden hier ingezet als onderscheidend vermogen. Talenten waar de markt behoefte aan heeft. Het is een bewezen succes met een grote inzet en kans op doorontwikkeling. Dit geldt voor het inzetten van mensen met autisme in andere regio’s door ook daar de beperking in te zetten als een uniek talent. De jury vindt het feit dat dit een marktinitiatief is waarin op een natuurlijke wijze gebruik wordt gemaakt van talenten van mensen, dusdanig onderscheidend dat zij de winnaar zijn geworden van de eerste Cedris Waarderingsprijs.’

Recherchekundige Jory de Groot van Politie Den Haag, grondlegger van het project: ‘Het is fijn dat het project op deze manier zo veel positieve aandacht krijgt en we hopen dat dit andere eenheden inspireert om ook met teams van camerabeeldpecialisten aan de slag te gaan. Ook camerabeeldspecialist Yannick stond te stralen op het podium toen de groep de prijs in ontvangst nam. ‘Juist dat ik heel gedetailleerd kan kijken, werd als een talent gezien’, zo vertelde zij in de nominatiefilm. ‘En dat sprak me heel erg aan.’

Geen beperking maar een kwaliteit

De vier camerabeeldspecialisten zetten zich sinds maart vorig jaar bij de politie-eenheid Den Haag in om grote hoeveelheden camerabeelden in politieonderzoeken uit te kijken. In onderzoeken bekijkt de politie vaak honderden uren aan beelden van toezichtcamera’s om een zaak te reconstrueren of om de bewijslast rond te krijgen. Door hun uitzonderlijke concentratievermogen en aandacht voor detail pikken deze recherchemedewerkers met autisme sneller en beter dan een gemiddelde rechercheur juist die beelden eruit die cruciaal in een onderzoek kunnen zijn. In verschillende onderzoeken hebben ze al verschillende subjecten gespot, bewijs gevonden en mensen als verdachte kunnen uitsluiten. Zo hebben ze van hun beperking een kwaliteit gemaakt.