Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Dode en twee gewonden bij schietpartij

Laatst gewijzigd op:

Amsterdam - Bij een schietpartij in de Grote Wittenburgerstraat is vanavond een dode gevallen en raakten twee mensen gewond.

Busje forensische opsporing

Even voor 19.30 uur is er meerdere keren geschoten door mogelijk een of meer daders. Hierbij overleed een man tengevolge van vuurwapengeweld. Agenten hebben het slachtoffer nog gereanimeerd maar hulp mocht niet meer baten. 

Een andere man is met onbekend letsel naar een ziekenhuis overgebracht evenals een jonge vrouw die gewond raakte. Over de identiteit van de slachtoffers wil het onderzoeksteam nog niets kwijt daar eerst alle familieleden in kennis gesteld moeten worden.  

Rechercheonderzoek

Direct na de schietpartij is een uitgebreid rechercheonderzoek gestart. Specialisten van forensische opsporing hebben diverse sporen veiliggesteld en door rechercheurs zijn de eerste getuigen gehoord. In het onderzoek wordt zeker gekeken of er mogelijk verbanden zijn met een eerder schietincident in de nabije omgeving op 23 november 2017, waarbij ook een dode viel en drie gewonden.

Uitgebrande auto

In de Burgemeester Fockstraat is kort na de schietpartij een auto uitgebrand. De auto is vrijwijl zeker in brand gestoken. Door de recherche wordt er rekening mee gehouden dat deze auto mogelijk gebruikt kan zijn bij het schietincident en wordt als zodanig onderzocht en veiliggesteld.

Crimineel gerelateerd incident

Vanuit het buitenland belden diverse media met de Amsterdamse politie met de vraag of dat de schietpartij wel of niet 'een aanslag' was. Met name diverse berichten op social media veroorzaakten onrust.

Alles wijst er op dat dit een crimineel gerelateerd incident is.

Er zijn geen aanwijzingen dat er sprake zou zijn van een aanslag. Details of insinuaties over wapengebruik, aantal schoten enz. worden, zeker in dit stadium van het onderzoek, nooit bekend gemaakt. Het rechercheonderzoek is in volle gang. Indien er meer informatie beschikbaar is zullen we dit direct bekend maken.