Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Ondermijningsactie de ‘Veegweek’ groot succes

Laatst gewijzigd op:

Tilburg en omstreken - De zogenaamde veegweek, een integrale actie tegen ondermijnende criminaliteit, is een groot succes geworden. “De drie doelstellingen zijn ruimschoots gehaald. Er zijn drugs in beslag genomen, er is geld in beslag genomen en er zijn luxe goederen in beslag genomen. Kortom, er is een slag uitgedeeld aan de ondermijnende criminelen” zegt Freek Pecht, één van de coördinatoren van de actieweek.

Het begon maandag met een briefing met ongeveer 60 mensen. Freek Pecht, coördinator aanpak synthetische drugs van de eenheid Zeeland-West-Brabant, en Tibor Fijnaut, specialist van dezelfde eenheid, openden de week met een uitleg. Er waren drie doelen te behalen: aanpak criminaliteit, inwinnen informatie en de onderwereld in beroering brengen. In de zaal zaten, buiten veel politiemensen van verschillende afdelingen, de ketenpartners. Gemeenten, Belastingdienst, Openbaar Ministerie, Riec (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) en nog enkele andere partners. Na de briefing gingen de groep uiteen in verschillende teams en ging men op pad. Zo ging het iedere dag van de week in verschillende samenstellingen. De basis van de week lag in de informatie. Vanuit andere onderzoeken, vanuit de anonieme meldingen en van tips was veel informatie op de plank komen liggen. Die informatie werd nu gebruikt om een week lang de aanpak van ondermijning te vullen.

 

Maandag

De eerste dag was er een succes te melden in Goirle. In eerst instantie bleek de verkregen informatie niet juist, in een bedrijfspand bleek geen lab te zitten. Maar een van de aanwezigen had foto’s op zijn telefoon staan die duidden op mogelijke betrokkenheid bij drugschemicaliën. De man is aangehouden. Hij had 5.500 euro bij zich, verstopt in zijn kleding. In Tilburg werd in een woning een hoeveelheid drugs gevonden en een groot contant geldbedrag. Twee personen werden aangehouden. Daar zijn een auto en een boot in beslag genomen.

Boot

Dinsdag

In Rijen werden wapens en drugs gevonden in een woning. Ook lag daar zelf gefabriceerd gevaarlijk vuurwerk. Ook werden hier contant geld en een luxe auto in beslag genomen. De volgende dag stond er voor dezelfde woning een soortgelijke luxe wagen, ook die werd meteen weer in beslag genomen. In een ander bedrijfspand in Rijen werd een reeds compleet ingerichte hennepkwekerij gevonden met reeds aanwezige apparatuur ter waarde van zo’n €70.000,-.

Pistool

Woensdag

In Tilburg werden in een woonwijk meer dan 100 garageboxen gecontroleerd. Daar werden tientallen kilo’s grondstoffen en ook nog eens tientallen kilo’s drugs gevonden. Ook werden er goederen gevonden om een hennepkwekerij in te richten. Een huurder van één van de boxen, die toevallig langskwam, bleek nog tienduizenden euro’s aan boetes open te hebben staan en werd aangehouden. In een woning in Tilburg werd een hennepkwekerij en stekkerij gevonden. Vijfduizend stekken goed voor minimaal 25 flinke kwekerijen te kunnen opstarten werden daar in beslag genomen om te worden vernietigd. In Chaam werd een auto getakeld in verband met een openstaande belastingschuld.

Grondstof

Donderdag

In een woning in Tilburg werden wapens gevonden, een taser, een alarmpistool en een ploertendoder. In een andere woning werden 50 pillen en enkele honderden grammen MDMA gevonden. De bewoner werd aangehouden. Een actiedag van het politeteam Leijdal werd gecombineerd met de veegweek. Dit samengestelde team vond in een woning honderden grammen amfetamine, tientallen pillen en een liter GHB. Twee bewoners werden aangehouden.

Horen, Zien en Zwijgen

Vrijdag

Deze dag werd gebruikt om een berg administratie af te werken. Maar toch ging men nog even snel op pad met nieuwe info. In een woning in Waalwijk werd een hennepkwekerij gevonden met meer dan 400 planten. 

Hennep

Doelen gehaald

Coördinator Freek Pecht: “De georganiseerde criminaliteit heeft hopelijk weer goed gemerkt dat de politie gas blijft geven op anonieme informatie. Met de aanhoudingen en inbeslagnames is dat doel ruimschoots gehaald. Drugs zijn uit het verkeer gehaald, opslag locaties zijn blootgelegd en criminelen zijn aangepakt. Gedurende de week kwam er veel nieuwe informatie binnen. Het team wat de invallen deed belde ook aan bij buren van locaties en maakten een praatje met voorbijgangers. Zo kwam er weer nieuwe informatie binnen wat een volgende dag, en soms zelfs op dezelfde dag, tot een succesvolle actie leidde. Er zijn zeker criminele routines verstoord door de inbeslagnames. Ook zijn er geldstromen verstoord. Buiten dat zijn criminelen in hun portemonnee geraakt door de in beslagnames van de luxe goederen. De hele week zijn de acties uitgebreid in het nieuws gebracht door de afdeling communicatie. Ieder dag werd er in verschillende nieuwsuitzendingen aandacht aan besteed. Ook criminelen kijken nieuws. Missie geslaagd dus. Er liepen cameraploegen mee in verband met een documentaire over de aanpak van ondermijning in het zuiden.”

Coördinator Tibor Fijnaut: “Ik ben zeer tevreden over de inzet en betrokkenheid van collega’s en zeker ook van partners. De samenwerking was perfect. Vanuit een coördinatiecentrum werden de acties begeleid. Het waren lange dagen maar zeker de moeite waard. Op naar een volgende veegweek.”