Ga naar content

Veel gestelde vragen over integrale actiedag hennepteelt

Laatste update:

Limburg - Een grote actiedag gericht tegen de grootschalige handel in benodigdheden voor de hennepteelt door de politie en partnerorganisaties. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen over deze integrale actie.

 

 • Wat is het gevaar van georganiseerde hennepteelt?
  Growshops en groothandels vormen nog steeds de spin in het web van de georganiseerde hennepteelt. Zij leveren de materialen die nodig zijn om hennepkwekerijen op te zetten en vervullen daarmee een belangrijke faciliterende rol.
   
 • Waarom is dit strafbaar?
  Bepaalde goederen zoals assimilatielampen, koolstoffilters, voedingscomputers en strijkzakken om geknipte hennep geurvrij te verpakken worden vrijwel in iedere professionele of grootschalige hennepkwekerij door de politie aangetroffen. De verkoop van dit soort voorwerpen gebeurt vrijwel altijd vanuit growshops, groothandels of via het internet en is sinds 1 maart 2015 strafbaar gesteld. De wet beperkt zich daarbij niet alleen tot growshops, ook de elektricien die illegaal de stroom aanlegt of de hokkenbouwer is strafbaar.
   
 • Wie teelt en kweekt?
  Thuistelers zijn financieel afhankelijk van criminelen/criminele organisaties, vaak growshops. Zelfstandige telers werken voor eigen rekening en risico. Ze zetten hennep af bij verschillende opkopers. Zelfstandige telers kweken in eigen huis.

  Net zoals zelfstandige telers werken bedrijfstelers voor eigen rekening en risico. Zelfstandige bedrijfstelers kweken echter niet in eigen huis, maar hebben grote aantallen hennepplanten in meerdere kwekerijen staan. Hennepexploitanten hebben meerdere kwekerijen in ruimten van anderen. Ze maken deel uit van criminele organisaties. Ze maken gebruik van verhuurders/beheerders om de kwekerijen te runnen. Zo blijven ze zelf uit beeld. Hennepexploitanten houden zich vaak ook bezig met andere criminele activiteiten zoals heling, diefstal, inbraak, productie van en handel in harddrugs, vuurwapenhandel en -smokkel, BTW-fraude, valsheid in geschrifte, hypotheekfraude, identiteitsfraude en mensenhandel. Exploitanten wassen geld wit en gebruiken geweld waarbij ook doden vallen.
   
 • Waar vindt hennepteelt plaats in Nederland?
  Hennepkwekerijen komen in elke Nederlandse woonplaats voor. Op zolders, in kelders, in (grote) schuren, tuinhuisjes, bedrijfspanden, in de glastuinbouw, in achtertuinen, maisvelden, bossen, parken, in vastgoedobjecten, op boerderijen, in ingegraven containers en op schepen. Van Delfzijl tot Maastricht.
   
 • Hoe ontwikkelt hennepteelt zich?
  Het aantal zelfstandige bedrijfstelers en exploitanten van hennep lijkt toe te nemen. Steeds vaker vormen Oost-Europeanen goedkopen arbeidskrachten in de hennepteelt. De handel in hennep vermengt met de handel in harddrugs.

  De rol van bijvoorbeeld financiële dienstverleners in de hennepmarkt wordt steeds belangrijker, waardoor de onderwereld en sterkere vinger in de pap krijgt in de bovenwereld. Banken en bestuurders gaan (on)bewust relaties aan met malafide investeerders.
   
 • Wat doet de politie eraan?
  De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.
   
 • Wat zijn de consequenties bij illegale hennepteelt?
  Growshops zijn vanaf 1 maart 2015 verboden volgens de nieuwe wetswijzing. Alle handelingen van personen die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen, zijn strafbaar per 1 maart 2015. Hierop komt een maximale gevangenisstraf van drie jaar te staan. En een geldboete van maximaal 81.000 euro.

  Doordat er een strafbedreiging op staat/een geldboete van de vijfde categorie, biedt dit mogelijkheden voor strafrechtelijk financieel onderzoek en dus ook meer mogelijkheden voor het afpakken van het crimineel verkregen vermogen. We hebben het niet alleen over de zogeheten growshops, maar ook bijvoorbeeld over illegale praktijken van transport- en distributiebedrijven en verhuurders (woon)ruimte om te kweken.
   
 • Wat kunt u eraan doen?
  Een van de middelen die gemeente, taskforce en politie ontwikkeld hebben, is de hennepgeurkaart. De Hennepgeurkaart is een kraskaart. Door te krassen kunnen bewoners de geur van hennep ruiken en herkennen. Naast de geur geeft de Hennepgeurkaart informatie over de gevaren van illegale hennepteelt.
   
 • Help mee hennepkwekerijen te bestrijden!
  Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900 – 88 44 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:
  - Aanwezigheid van hennepgeur
  - Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting.
  - Constant zoemend of ronkend geluid.
  - Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.