Ga naar content

Omvangrijk drugslab ontdekt in bedrijfspand

Laatste update:

Bladel - In een bedrijfspand aan de Raambrug in Bladel is vanmorgen een voormalig drugslab ontdekt. Het laboratorium moet volgens een expert omvangrijk zijn geweest: "Dit behoort vermoedelijk tot één van de grotere labs die ik dit jaar ben tegengekomen."

Het enorme bedrijfspand op het industrieterrein had al langer de aandacht van de politie en gemeente. Zo bedroeg de huurprijs van het pand vele duizenden euro’s per maand, maar was er nauwelijks bedrijvigheid te zien in en rond het pand. Verder was er onlangs informatie binnengekomen dat in het pand mogelijk XTC of hennep aanwezig zou zijn. Reden om vanmorgen een kijkje te nemen.

Arrestaties

In de loop van de ochtend viel de politie het pand binnen. In het pand was direct een kenmerkende lucht te ruiken die wees op de aanwezigheid van chemicaliën. Al gauw werd duidelijk dat er in het pand een omvangrijk drugslab had gezeten. Op advies van de brandweer werd besloten om de komst van experts van de politie af te wachten. Intussen werden in een woning bij het bedrijfspand twee arrestaties verricht. Deze 74-jarige man en 36-jarige vrouw uit Tilburg weten mogelijk meer van het lab en zitten vast voor verhoor.

Groot lab

Experts van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) van de Landelijke Eenheid (LE) gingen het pand aan het begin van de middag binnen. Toen werd duidelijk dat er een groot drugslab moet hebben gezeten: "Dit lab behoort vermoedelijk tot één van de grotere drugslabs die ik in het afgelopen jaar heb gezien, maar omdat bijna alle ketels verdwenen zijn is op dit moment lastig om een precieze inschatting te maken", zo laat een expert van LFO weten. Hij vermoedt dat er langere tijd geproduceerd is: "Wij denken dat het lab al enige tijd buiten werking is. Er zijn zoals gezegd nauwelijks ketels meer aanwezig. Wel zijn er op meerdere plekken in het pand nog tonnen, zakken en jerrycans met chemicaliën te vinden. Het lijkt erop dat hier op grote schaal XTC en amfetamine werd geproduceerd."

Verder onderzoek

De specialisten van LFO zijn nog langere tijd bezig om de boel op de ruimen. Het onderzoek naar het drugslab is in volle gang. De gemeente Bladel is op de hoogte gebracht van de vondst en trok samen met de politie op bij de inval.