Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Omstander helpt bij aanhouding

Gepubliceerd op:

Harderwijk - Gisteren, woensdag 28 november, heeft een omstander een oudere dame geholpen die werd beroofd door twee jongens. Toen hij zag dat de twee jongens een tas uit de fietstas van de mevrouw haalden en daarop hard wegrenden, hield hij één van de jongens aan.

De omstander zag een oudere dame op de Westeinde lopen met een fiets in haar hand. Het viel hem op dat twee jongens wel heel dicht achter haar aan liepen. Hij vertrouwt het tweetal niet en houdt hen in de gaten. Op een gegeven moment ziet de man dat één van de jongens een tas uit de fietstas van de mevrouw haalt. Daarna ziet hij de twee jongens hard wegrennen. De man gaat direct op zoek naar de twee verdachten en heeft ze snel op het spoor. Door de jongens aan te spreken krijgt hij de tas van de oudere dame terug; de jongens zijn er in de tussentijd vandoor gegaan. Tijdens de rit naar het bureau om aangifte te doen komen de man en de oudere dame de jongens nogmaals tegen. De man bedenkt zich geen moment en rent achter de jongens aan. Daarbij weet hij één van de jongens aan te houden. Agenten komen hierop snel ter plaatse en nemen de jongen mee. Doordat de man een goed signalement van de tweede verdachte kon geven, kon de andere jongen ook worden aangehouden.

De jongens, 18 en 19 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden naar het bureau gebracht en ingesloten voor verhoor.

Aanhouding door burgers

Door de actie van deze alerte omstander kon de politie de twee verdachten aanhouden. Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

2018536638 (AC)