Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

'Criminaliteit stopt niet bij de grens'

Gepubliceerd op:

Essen - Rijsbergen en Schijf - Donderdagmiddag en -avond vond een integrale en internationale controle plaats in de grensstreek van Nispen tot Rijsbergen. Zo'n zestig opsporingsambtenaren letten vooral op woninginbrekers, overvallers, straatrovers en vergaarden informatie op het gebied van ondermijning. In het Belgische Kalmthout werden twee woninginbrekers aangehouden.

Er werd op drie grenslocaties gecontroleerd, namelijk bij Schijf/Horendonk, Wuustwezel/Rijsbergen en Essen/Nispen. Verder werd toezicht gehouden en controles uitgevoerd door diverse gemengde mobiele patrouilles. Zo'n veertig politiemensen van de teams politiezone Grens; politiezone Noorderkempen; Belgische Douane; Belgische voedselautoriteit; politieteam Weerijs en politieteam Roosendaal deden aan de actie mee. Daarnaast werkten zo'n twintig bijzondere opsporingsambtenaren (BOA's) van Staatbosbeheer; Samen Sterk In Brabant; gemeente Roosendaal; gemeente Rucphen en gemeente Breda mee.

Bijzondere opsporingsambtenaren

De BOA's traden op voor de volgende zaken: een tent van een zwerver in het Mastbos, waarin een kleine hoeveelheid hennep en enkele keukenmessen werden aangetroffen. Dit is door de gemeente Breda opgeruimd. Verder drie afvaldumpingen; een motorcrosser in het bos, welke helaas niet meer achterhaald kon worden; een controle op het gebied van de jachtwet; een controle op het gebied van de visserijwet; twee heet een vuurwerkoverlast; een rijverbod; een masturberende man in een auto; diverse processen-verbaal voor het niet goed aanbieden van huishoudelijk afval; processen-verbaal voor het fout parkeren en processen-verbaal voor het alcohol nuttigen op verboden gebied.

Politie

Er werden een aantal bekeuringen uitgedeeld voor verkeersovertredingen waaronder het niet dragen van een autogordel, een kind niet goed vervoeren in een auto en enkele defecte koplampen. Als klap op de vuurpijl werd op heterdaad een woninginbraak ontdekt in Kalmthout. Een gemende politie-eenheid trof twee mannen aan, welke zij wilden controleren. Hierbij zetten zij het op een lopen. Omdat de politie in grote getale aanwezig was, kon de omgeving worden afgezet. Ook werd een politiehond ingezet. Hierbij werd een man aangehouden. De zoekactie naar de tweede man werd voortgezet, waarbij assistentie werd geleverd door de helikopter van de federale politie. Rond middernacht werd de twee inbreker in Kalmthout aangehouden. Het onderzoek naar de woninginbrekers wordt door de Belgische politie afgewerkt.

Samenwerking

Dré van Roomen van het politieteam Roosendaal was zeer tevreden en trots op de brede samenwerking tijdens de vele controles en bij de aanhoudingen van de woninginbrekers: "Criminaliteit stopt niet bij de grens. Daarom hebben we gisteren op zo'n brede schaal samenwerkt. Dit heeft ook weer positieve effecten in de toekomst. Die twee inbrekers hadden duidelijk de verkeerde dag uitgekozen. Door onze gemengde actie hadden we natuurlijk een enorme slag- en heterdaadkracht. Binnen no-time stond de hele wijk dicht met tientallen Belgische en Nederlandse politiemensen. Een prachtige samenwerking."