Ga naar content

Recherche volop bezig met zoektocht naar overvallers

Laatste update:

Eindhoven, Helmond - De afgelopen weken neemt het aantal overvallen op bedrijven toe. Afgelopen weekend was het zelfs drie keer op een avond raak in de regio Helmond/Eindhoven. Vrijdag werden een drogist en twee cafetaria’s overvallen. De recherche is volop bezig om de daders te achterhalen en doet daarbij een beroep op ondernemers en bewoners. Wij spraken met Danny Frijters, hoofd van de recherche in Eindhoven.

Reconstructie overval cafetaria Halsteren

Overvallers kiezen meestal voor een doelwit dat veel buit oplevert met zo min mogelijk risico. Waar goed wordt beveiligd laten overvallers zich meestal niet zien. “Ondernemers kunnen door een aantal maatregelen de veiligheid van hun onderneming vergroten, maar ook buurtbewoners kunnen helpen bij de aanpak van overvallen. Bel bij verdachte situaties direct met 112. In het verleden hebben wij dankzij dit soort meldingen overvallen voorkomen en daders opgepakt”, zo vertelt Frijters.

Waarom maken jullie zo'n werk van overvallen?

"Een overval op bijvoorbeeld een winkel, tankstation of cafetaria is net als een woningoverval een zwaar misdrijf waarbij altijd bedreiging of geweld komt kijken. De impact bij dit soort misdrijven is enorm. Afgelopen vrijdag sloegen vier overvallers toe in bij de Kruidvat in Eindhoven. De winkel stond vol met klanten terwijl er met een bijl en een pistool in de hand om geld wordt gevraagd. Dit soort gebeurtenissen maakt diepe indruk en wij doen er alles aan om de daders te pakken."

Hoe pakken jullie daders?

"Uiteraard proberen we daders zo snel als mogelijk te pakken. Agenten worden direct na de melding naar de plaats van de overval gestuurd en gestationeerd op de omliggende vluchtwegen. Als een politiehelikopter beschikbaar is, helpt deze vanuit de lucht bij de zoektocht naar de daders. De helikopter staat in direct contact met de meldkamer en geeft camerabeelden live door. Om de kans op aanhouding van daders te vergroten, zetten wij ook de (social) media in. Vergeet ook niet dat bij een dergelijk delict naast agenten op straat ook direct rechercheurs in dienst komen die direct een tactisch en technisch opsporingsonderzoek starten. Over die precieze methodieken gaan we natuurlijk niet direct uitweiden. Naast die tactiek zijn bijvoorbeeld het buurt- en sporenonderzoek zijn van groot belang om belangrijke informatie en sporen te krijgen."

Wat is kenmerkend voor overvallers?

"Daarover is al veel onderzoek gedaan. Het blijkt dat het aantal daders verschilt per soort overval. De kans dat de dader gepakt wordt, is hoog: van één op de twee overvallen waarbij buit wordt gemaakt, wordt de dader gepakt. Afgelopen jaar hebben we met het geformeerde overvallenteam zelfs 22 van de 27 gepleegde overvallen opgelost. Over het algemeen hebben daders een wapen bij zich. Het vuurwapen is bij hen het meest populaire wapen, maar je ziet dat er ook gebruikt wordt gemaakt van andere wapens. De bijl die afgelopen vrijdag werd gebruikt is een voorbeeld."

Hoe zit het met daderprofielen?

"Om overvallers makkelijker te kunnen pakken, stellen wij een daderprofiel op. Dat gebeurt aan de hand van de verhalen van getuigen, uit de sporen die worden aangetroffen, uit zaken die inmiddels zijn opgehelderd en uit theoretische gegevens die deskundigen leveren. Als u slachtoffer bent van een overval kunt u de politie helpen door tijdens de overval goed op te letten. Zo kunt u het signalement van de dader en de werkwijze zo goed mogelijk omschrijven wat ons helpt bij het pakken van de dader."

Hoe kunnen overvallen op bedrijven voorkomen worden?

Overvallers komen meestal voor geld. De dader wil dit zo snel mogelijk in handen krijgen zonder herkend te worden. Wij hebben vijftien tips om overvallen op bedrijven te voorkomen:

 1. Maak een draaiboek voor wat te doen in geval van een overval.
 2. Meld opvallend gedrag binnen en buiten de zaak direct via het alarmnummer 112.
 3. Laat leiding en medewerkers duidelijk ‘aanwezig zijn’ en op de juiste plaatsen.
 4. Leg geld, cadeau- en waardebonnen en telefoonkaarten nooit in het zicht van klanten.
 5. Monteer een transparant scherm boven de kassa tegen ‘kassagrepen’.
 6. Stimuleer pinbetalingen.
 7. Zorg voor goede camera’s.
 8. Room de kassa regelmatig af en berg groot bedragen direct op in een afroomkluis met tijdslot of slotvertraging.
 9. Tel geld in een afgesloten ruimte, onzichtbaar voor buitenstaanders.
 10. Open en sluit de winkel nooit alleen, wees alert en kijk goed om u heen.
 11. Zorg goede buitenverlichting, zodat u altijd ziet wie naar binnen wil.
 12. Sluit de personeels- en magazijningang altijd af, ook tijdens openingstijden.
 13. Neem dagopbrengsten nooit mee naar huis. Schakel een professioneel waardetransportbedrijf in.
 14. Installeer een overvalknop
 15. Breng geld altijd met twee personen naar de bank op wisselende tijdstippen en via wisselende routes.