Ga naar content

Vraag en Antwoord Cryptofoon

Laatste update:

Apeldoorn - Vraag en antwoordpagina onderzoek cryptofoon

1.    Waar draait deze zaak precies om?

Belangrijkste in deze zaak is dat politie en OM een doorbraak hebben bereikt in het onderscheppen en ontsleutelen van versleutelde communicatie tussen criminelen die zich veilig waanden voor politie en justitie 

De doorbraak werd bereikt nadat de politie in Oost-Nederland, in een onderzoek naar witwassen, een leverancier van versleutelde telefoons op het spoor kwam. We hadden voldoende aanwijzingen dat deze telefoons gebruikt werden tussen criminelen. Het is gelukt om de versleutelde communicatieberichten tussen deze telefoons te onderscheppen en gedurende enige tijd live mee te krijgen. 

Dit heeft ons niet alleen een unieke inkijk gegeven in bestaande criminele netwerken ook hebben we drugs, wapens en geld kunnen onderscheppen.

2.    Hoeveel gesprekken heeft de politie kunnen volgen?

De politie heeft ruim 258.000 chatberichten kunnen meelezen. 

3.    Waarover gingen die gesprekken?

Naar aanleiding van wat wij hebben meegekregen, hebben wij ondermeer ingegrepen bij levering van drugs, wapens en overdracht van geld. Ook is er ingegrepen bij een concrete dreiging van een aanslag in het criminele milieu tussen rivaliserende groepen.  

4.    Is de server offline gehaald?

Ja de server is offline gehaald. 

5.    Is dit de eerste keer dat het gelukt is om de versleutelde communicatie live mee te krijgen?

In Nederland is dit nooit eerder gelukt en voor zover wij weten is het ook een internationale doorbraak. Het is voor ons dan ook een belangrijk succes op het gebied van digitale opsporing. 

6.    Is er 24/7 meegekeken?

Ja er is 24/7 meegekeken. 

7.    Op basis waarvan concluderen jullie dat vooral criminelen gebruik maken van versleutelde telefoons?

We hadden voldoende aanwijzingen dat deze telefoons gebruikt werden tussen criminelen.
Wat goed is om te weten is, dat deze specifieke telefoon niet de normale functies heeft die een reguliere telefoon heeft. Zo kun je er niet mee bellen of internetten. Je kunt er alleen chatberichten mee versturen. Daarnaast is het zo dat de telefoons prijzig zijn. De aanschafwaarde van deze telefoon ligt rond de € 1500,-  voor de duur van een half jaar. Ook zit er een paniekknop op waarmee het toestel met één handeling kan worden gewist. 

8.    Hadden jullie niet beter geheim kunnen houden dat jullie mee hebben kunnen kijken? Waarom komen jullie nu met dit onderzoek naar buiten? Waarom zijn jullie gestopt?

Wij treden naar buiten omdat we via het berichtenverkeer meekregen dat criminelen argwaan kregen door het optreden van politie bij diverse acties, Ze verdachten elkaar ervan informatie te lekken naar de politie. Dit wantrouwen onder de gebruikers van de telefoons jegens elkaar kan leiden tot represailles. Daarom maken we nu duidelijk dat de politie heeft ingegrepen op basis van de onderschepte communicatie. 

9.    Wat wordt er gedaan met alle informatie?

We hebben tijdens deze operatie ruim 258.000 chatberichten mee kunnen lezen en dat levert veel informatie op. Deze informatie kan leiden tot beslissende doorbraken in lopende onderzoeken. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om nieuwe strafrechtelijke onderzoeken op te starten. Op deze manier hebben we bewijs in lopende onderzoeken verkregen en kunnen we nieuwe criminele activiteiten stoppen.