Ga naar content

Tom Driessen wordt Programmadirecteur Ondermijning

Laatste update:

Den Haag - Commissaris Tom Driessen gaat aan de slag als Programmadirecteur Ondermijning. Samen met portefeuillehoudster Hanneke Ekelmans gaat Tom de geïntensiveerde aanpak van ondermijnende criminaliteit vormgeven.

Politielogo

Lange staat van dienst

Tom heeft een lange staat van dienst bij de politie. Hij gaf onder meer leiding aan het onderzoek naar drugshandel door de Surinaamse president Desi Bouterse en was hoofd van de Nationale Recherche van het toenmalige KLPD. In deze functie was hij verantwoordelijk voor het onderzoek naar de aanslag op de Koningin in 2009 in Apeldoorn en diverse grote terrorisme-onderzoeken. In 2009 werd hij de tweede man bij de Europese politieorganisatie Europol. In 2011 verliet Tom deze organisatie uit eigen beweging en keerde hij op verzoek van de leiding van het KLPD terug naar de politie.

Kort daarna werd hij door de toenmalig minister Opstelten benoemd tot Nationaal Commandant van de nucleaire top NSS en tevens als nationaal projectleider verantwoordelijk voor de organisatie van alle veiligheidsmaatregelen. Toen bleek dat Tom geen verklaring van geen bezwaar kreeg van de AIVD, werd zijn opdracht beëindigd.

Procedure

Tom vocht dit besluit aan en begin 2018 stelde de Raad van State definitief vast dat de weigering van een VGB onrechtmatig was. ‘Voor mij bewijst het dat ik ten onrechte van mijn taken ben ontheven,’ zegt Tom.

Akerboom: ‘Het is goed dat Tom Driessen zich na een afwezigheid van vijf jaar weer in wil zetten voor de politie. Tom is een politieman in hart en nieren en heeft ruime ervaring met de bestrijding van georganiseerde criminaliteit en terrorisme. Hij kan bovendien bogen op veel internationale ervaring en beschikt over een groot netwerk, zowel binnen als buiten de organisatie. De korpsleiding heeft er alle vertrouwen in dat Tom deze zware en verantwoordelijke taak op zich kan nemen. Het thema ondermijning is actueler en urgenter dan ooit. Tom zal in zijn hoedanigheid van Programma Directeur Ondermijning ook lid zijn van het Strategisch Netwerk van de NP.’

Passie

Tom Driessen: “Ondermijning is een actueel thema dat terecht prioriteit krijgt van zowel het korps als de politiek. Hoewel het onderwerp niet altijd zo is benoemd, heb ik me altijd beziggehouden met de bestrijding van ondermijnende vormen van georganiseerde criminaliteit. Dit thema heeft mijn passie en gelukkig kan ik dit nu weer oppakken.”