Ga naar content

Nepvuurwapens Levensgevaarlijk! Twee jongens aangehouden

Laatste update:

Helmond - Veel nepvuurwapens zijn niet van echt te onderscheiden. Als je ermee gezien wordt loop je het risico dat politiemensen handelen als ware het een echt vuurwapen. En voor je het weet heb je een politiepistool op je gericht. Het overkwam donderdagmiddag rond drie uur twee jongens in Helmond.

Agenten kregen een melding dat een getuige bij een groepje jongens een vuurwapen had gezien. Onze collega’s zagen op de Chrysantstraat twee jongens lopen, die aan het opgegeven signalement voldeden. Het tweetal, naar later bleek pas 13 en 15 jaar oud, werd door de politiemensen aangehouden en bij de jongste werd een zeer echt gelijkend nepvuurwapen aangetroffen. Bij de arrestatie richtte één van de politiemensen, gezien de inhoud van de melding, zijn dienstwapen op de jongens. Gelukkig luisterden de jongens goed naar de instructies van de agenten en maakten ze geen verdachte bewegingen, waardoor ze rustig aangehouden konden worden. 

HALT

De 15-jarige jongen werd na aankomst op het politiebureau alweer snel vrij gelaten omdat het wapen bij zijn maatje werd aangetroffen. Hij werd nog wel als getuige gehoord. De 13-jarige jongen werd na officieel verhoor en een hartig woordje met een HALT straf van 15 uur aan zijn vader overgedragen. Ook die liet duidelijk merken niet blij met de actie van zijn zoon te zijn.

Themapagina's wapens

nepvuurwapen met patroonhouder Nepvuurwapens die lijken op echte vuurwapens zijn verboden. De wapenwetgeving verbiedt deze   nepvuurwapens omdat ze dreigend kunnen overkomen. Agenten handelen, zoals ook hier gebeurde, alsof ze   met echte vuurwapens te maken hebben, met alle risico’s voor de bezitter van het nepwapen van dien. Op onze   themapagina’s https://www.vraaghetdepolitie.nl/wapens/nepwapens   en  https://www.politie.nl/themas/nepvuurwapens.html lees je meer over deze wetgeving en de risico’s als je er   mee rond loopt. Lees daar ook blogs over situaties in de praktijk, geschreven door politiecollega’s.