Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Zes aanhoudingen voor brandstichtingen Noordwijk

Laatst gewijzigd op:

Noordwijk - Zes jongeren die deze zomer vermoedelijk waren betrokken bij brandstichtingen en vernielingen in Noordwijk, zijn maandagmorgen 29 oktober door de politie in alle vroegte van hun bed gelicht. In september hield de politie ook al drie jongeren aan.

Een kleine zestig agenten van de politie-eenheid Den Haag waren 29 oktober betrokken bij de aanhoudingen. Deze vonden rond 06.30 uur gelijktijdig plaats in Leiden en Voorhout en op vier verschillende locaties in Noordwijk.

Tussen 16 en 23 jaar oud
De zes verdachten zijn allemaal tussen de 16 en 23 jaar oud. Vijf van hen zijn aangehouden voor brandstichting en vernieling, een voor het medeplegen van brandstichting en vernieling. Twee van hen worden daarnaast verdacht van de handel in verdovende middelen.

Drie eerdere aanhoudingen
Alle nu aangehouden verdachten maken deel uit van eenzelfde jeugdgroep. In september hielden agenten ook al drie jongeren uit deze groep aan. Zij worden verdacht van handel in verdovende middelen. De voorlopige hechtenis van dit drietal is onlangs met 90 dagen verlengd.

Noodverordening
Na enkele branden en vernielingen op en rondom het Rederijkersplein in Noordwijk stelde burgemeester Jan Rijpstra vanaf donderdag 7 juni om 22.00 uur een noodverordening in voor het gebied tussen de Van de Mortelstraat, Gooweg, Northgodreef en Duinwetering. De noodverordening liep tot zondag 17 juni. ‘De situatie moet zo snel mogelijk weer veilig worden’, stelde de burgemeester.

Extra surveillance
Gedurende de noodverordening surveilleerde de politie extra in het gebied waar de brandstichtingen en vernielingen plaatsvonden. Tegelijkertijd startte de politie het onderzoek naar de daders. Een team van rechercheurs is de afgelopen maanden bezig geweest om de groep die mogelijk betrokken was bij de brandstichtingen en vernielingen in kaart te brengen.

Heeft u informatie?
Dankzij dit onderzoek heeft de politie nu in totaal negen verdachten kunnen aanhouden. Omdat de groep die voor overlast zorgt uit meer personen bestaat, sluit de politie meerdere aanhoudingen niet uit.  Teamchef Noordwijk-Teylingen Henk Woppenkamp roept bewoners uit de wijk Boerenburg die meer informatie hebben over criminele activiteiten op deze met de politie te delen. ‘We hechten veel waarde aan goed contact met onze inwoners. Samen staan we sterk’, aldus Woppenkamp. Heeft u meer informatie? Neem dan contact op met de politie Noordwijk via 0900-8844.  Anoniem uw tips doorgeven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.