Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Prinsjesdag kent feestelijk, waardig en veilig verloop

Gepubliceerd op:

Den Haag - Ervoor zorgen dat Prinsjesdag feestelijk, veilig en waardig verloopt. Dat is de taak van de politie. Dat doen we niet alleen, maar met behulp van onze partners, zoals gemeente en de Koninklijke Marechaussee. De voorbereidingen beginnen al maanden van tevoren, maar vooral vanaf het weekend voorafgaand aan Prinsjesdag wordt dit in het Haagse straatbeeld steeds beter zichtbaar.

Denk bijvoorbeeld aan de begeleiding van de generale repetitie van de rijtour, verschillende veiligheidsmaatregelen zoals het plaatsen van hekken en het wegslepen van verkeerd geparkeerde auto’s. Ook worden er veel onzichtbare maatregelen genomen.

Op Prinsjesdag zelf houden we uiteraard volop toezicht. Politieagenten uit het hele land worden deze dag ingezet. Om iedereen goed voorbereid de straat op te laten gaan, krijgen ze ’s ochtends een uitgebreide briefing.

Daarna verspreiden ze zich over het gebied waarin de rijtour zich afspeelt. Lopend, op de fiets, in de auto, zowel in uniform als onopvallend in burgerkleding. Alle inzet is erop gericht om snel in te grijpen wanneer zich iets voordoet wat het feestelijke en waardige karakter van de dag kan verstoren. Ook zijn we in contact met het publiek dat in grote getalen toestroomt en verlenen we hulp waar nodig.

De politie neemt ook deel aan de rijtour zelf. Het Nederlands Politie orkest brengt haar muzikale kwaliteiten ten gehore en de ere-escorte van de politie treedt aan, bestaande uit 81 paarden en ruiters waaronder het zogenoemde paukenpaard en de acht ruiters met trompet. Hierachter rijdt de standaardwacht met de politiestandaard.

Dankzij de inzet van de politie en haar partners maar ook dankzij u als publiek verliep de dag zonder noemenswaardige incidenten, feestelijk, waardig en vooral veilig. We zien u graag volgend jaar terug in de hofstad!

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-