Ga naar content

Toezichthouder Staatsbosbeheer mishandeld door jager zonder jachtakte

Laatste update:
Woordvoering:
Zeeland-West-Brabant

Etten-Leur - Een toezichthouder van Staatsbosbeheer is zaterdagavond op een veld aan de Elshoutweg door een jager bedreigd en mishandeld met een krukje. De buitengewoon opsporingsambtenaar had de jager aangesproken omdat zijn jachtakte vanwege een incident is ingetrokken. De verdachte, een 60-jarige man uit Etten-Leur, werd kort na het incident op de Veenstraat aangehouden. De auto waarin hij reed is in beslag genomen.

Archieffoto arrestatie

De boswachter deed aangifte. Hij vertelde dat hij dagelijks een ronde door het buitengebied maakt. Hij zag zaterdag 22 september 2018 omstreeks 18.00 uur op een perceel van Staatsbosbeheer een in het groen geklede man met een jachtgeweer staan. Hij herkende de jager omdat diens jachtakte vanwege een incident is ingetrokken. Hij was daar als toezichthouder bij betrokken.  Hij sprak de man aan die zei dat hij aan het jagen was op de vos. Hierop zei de aangever dat hij helemaal geen geweer mag hebben en dat hij was aangehouden.

Escalatie

Hierop pakte de jager zijn krukje van de grond en riep: `Ik sla je kapot`, vervolgens sloeg hij daarmee in de richting van het hoofd van de BOA die de klap met beide armen opving. Er ontstond een worsteling, waarbij de toezichthouder erin slaagde om het wapen af te pakken en weg te slingeren. Ze belandden op de grond. Uiteindelijk stond de jager op en slaagde erin om zijn wapen weer bemachtigen. Hierna rende hij het maisveld af en liep richting zijn geparkeerde auto. Hij reed daarmee weg richting de Zevenbergseweg. Hij werd door agenten op de Rijsdijk gesignaleerd en op de Veenstraat aan de kant gezet. Het slachtoffer liep door de schermutseling onder meer hoofdpijn en  een verwonding op aan zijn linkerhand en in zijn gezicht. Hij stelt zich onder doktersbehandeling.

Strafeis

De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen opsporingsambtenaren, politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel en treedt er daadkrachtig tegen op. Wie agressie of geweld pleegt tegen een werknemer met een publieke taak, moet snel en streng worden gestraft. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het openbaar ministerie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen medewerkers met een publieke taak altijd wordt verhoogd. Klik hier voor meer informatie over de veilige publieke taak.

Update maandag 24 september 2018

De 60-jarige verdachte is zondagmiddag in verzekering gesteld. Hij wordt vanmiddag gehoord.  Hij wordt verdacht van bedreiging, mishandeling, verboden wapenbezit en overtreding van de Natuurbeschermingswet. Bij zijn aanhouding werd het geweer niet meer aangetroffen.  Zondag werd daarom de woning van verdachte doorzocht.  Daarbij werd een revolver en munitie aangetroffen (diverse hagelpatronen in verschillende kalibers). Hiervan wordt eveneens proces-verbaal opgemaakt.  Ook is een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen.  Het geweer werd niet aangetroffen. 

Tijdens de zoeking bij een van de andere jagers, een 45-jarige man uit Etten-Leur, die zich zaterdagavond ook op het veld bevond waar het incident zich afspeelde, werden tijdens de zoektocht naar het vuurwapen enkele onregelmatigheden geconstateerd.  Zo werd in de garage een soort van wapenkluis aangetroffen,  bestaande uit een boven- en een onderkast die weliswaar waren afgesloten maar waarvan de sleutels gewoon op de sloten zaten. Deze locker stond vol met doosjes hagel- en kogelpatronen. Ook werd een alarmrevolver aangetroffen met 15 knalpatronen. De eigenaar beschikt niet over een verlof om dit wapen te mogen hebben. De revolver en de munitie zijn in beslag genomen.  Tegen de 45-jarige man wordt proces-vervaal opgemaakt ter zake het voorhanden hebben van een categorie III wapen en het niet op de juiste manier opbergen van munitie behorende bij de verlofgeweren.

Het onderzoek wordt verricht door de recherche in samenwerking met het Regionaal Milieuteam.