Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Vier verdachten aangehouden na onrust Kanaalstraat

Laatst gewijzigd op:

Utrecht - De politie heeft vier verdachten aangehouden na het mishandelen en hinderen van agenten, dinsdagmiddag aan de Kanaalstraat in Utrecht.

Politieagent met portofoon

Rond 14.45 uur was de politie ter plaatse na een melding over een vrouw die werd lastig gevallen door twee mannen. Toen de politie in de Kanaalstraat arriveerde was het de vrouw inmiddels zelf gelukt om de straat te verlaten. De agenten stelden een onderzoek in en troffen een man aan die vermoedelijk bij het incident betrokken was geweest. Bij controle van zijn gegevens bleek dat deze man gesignaleerd stond voor een nog uit te voeren taakstraf. Daarop werd besloten de man aan te houden.

Tijdens de aanhouding ging de man in verzet. Agenten probeerden daarop de man naar de grond te werken. Op dat moment gingen tientallen omstanders om de aanhouding heen staan. Daarbij werd er gescholden, geduwd, geslagen, geschopt en getrokken. Ook sprong een man met gestrekt been op de agenten in en kreeg een agent een vuistslag op zijn achterhoofd. De agenten zagen zich genoodzaakt om hun wapenstok te trekken. Twee vrouwen bleven zich, ondanks de waarschuwingen, met de aanhouding bemoeien en trokken en duwden de agenten. Daarbij trokken zij ook aan de uitrusting van de agenten. De verdachte, waar het allemaal om te doen was, zag door de bemoeienis van de omstanders kans zich uit de voeten te maken. Snel daarna kregen de agenten assistentie van collega’s en kon de rust worden hersteld.

Ter plaatse werden al meerdere personen aangehouden voor geweldplegingen. Ook de man die oorspronkelijk aangehouden moest worden, kon alsnog worden ingerekend toen hij zich later op de middag meldde op het politiebureau. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De politie stelt een onderzoek in naar het hinderen en mishandelen van de agenten. Zo is de  politie nog op zoek naar de twee betrokken vrouwen zodat zij zich kunnen verantwoorden voor hun rol bij het incident. Zoals gebruikelijk wordt ook de geweldsinzet van de politie geëvalueerd. In die evaluatie worden ook de beschikbare videobeelden van het incident meegenomen. Getuigen worden gevraagd zich te melden, net als mensen die meer beelden hebben van het incident.