Ga naar content

Woninginbrekers en overvallers in Zeeland snel gearresteerd

Laatste update:

Middelburg - Door een unieke samenwerking tussen de Zeeuwse bevolking, politie en gemeenten worden woninginbrekers, overvallers en straatrovers vaker opgepakt. Ook is het aantal woninginbraken in Zeeland de afgelopen jaren enorm gedaald. Toch vraagt de politie tijdens de donkere dagen en de naderende feestdagen om extra alert te zijn.

Hoewel de impact van iedere woninginbraak, overval of straatroof op slachtoffers, familie en betrokkenen groot en soms blijvend is, is districtschef Ronald Weydema trots op de gezamenlijke focus de afgelopen jaren op deze high impact crimes: “We hebben er met z’n allen voor gezorgd dat de hoos aan woninginbraken in 2012 en 2013 flink is ingedamd. Dit konden we als politie niet alleen. De ketenaanpak met gemeenten en justitie was zeer succesvol. Misschien was de rol van de Zeeuwen nog wel belangrijker. Het is geweldig dat we tot op de dag van vandaag nog steeds merken dat inwoners zeer alert zijn en verdachte situaties blijven melden. Daardoor zijn we goed geïnformeerd en kunnen wij inbrekers en overvaller soms zelfs op heterdaad arresteren. Ook zijn deze meldingen zeer waardevol bij rechercheonderzoeken.”

Daling woninginbraken

Het aantal woninginbraken is de laatste jaren enorm gedaald. Sinds 2013 is een sterke daling ingezet. In 2019 heeft de politie in de dertien Zeeuwse gemeente 450 aangiften van woninginbraak opgenomen.

Woninginbraken Zeeland
 2019                 450 (tot 1-12)  
 2018  541
 2017  624 
 2016  727 
 2015  1077 
 2014  1073
 2013  1497 
 2012  1367 

Overvallen en straatroven

De sterke daling, zoals bij de woninginbraken, komt niet voor bij de overvallen en de straatroven. Maar deze feiten komen dan ook veel minder vaak voor.

Respectievelijk Overvallen en Straatroven
 2019               14 (tot 1-12)          28 (tot 1-12)        
 2018  3  30
 2017  8  38
 2016  16  33
 2015  22  31
 2014  15  45

Dit overzicht zijn de overvallen en straatroven, die in het district Zeeland zijn gepleegd, dus exclusief gemeente Tholen.

Ophelderingspercentage

Naast de sterke daling van het aantal woninginbraken is het goed om te zien dat woninginbraken, overvallen en straatroven in district Zeeland veel opgelost worden. Al langere tijd presteert de politie in Zeeland ruim boven het landelijk gemiddelde. Weydema: “Mijn collega’s doen er alles aan om deze ernstige en ingrijpende zaken op te lossen. Naast onze werkwijze is de samenwerking met de Zeeuwen erg belangrijk. Zo ontvangen wij verhoudingsgewijs vaker meldingen van verdachte situaties, wat natuurlijk helpt bij een rechercheonderzoek. De Zeeuwse aanpak is verder zo succesvol omdat wij iedere aangifte grondig onderzoeken en daarnaast seriematig analyseren. Al deze high impact zaken worden iedere keer weer door een speciaal team beoordeeld, ieder vanuit zijn eigen discipline. Diverse rechercheonderdelen kijken of er nog mogelijkheden zijn om de zaak op te lossen. Maar daarnaast vindt er bijna altijd een buuronderzoek plaats. Ook de wijkagenten werken aan deze zaken mee en geven tips door aan de recherche. Verder maken we regelmatig gebruik van vaste en mobiele kentekenplaatherkenning, zodat we geïnformeerd worden als bekende inbrekers of overvallers in Zeeland gesignaleerd worden. Ook hebben we de laatste jaren werk gemaakt van het digitaal opkoop register, waarbij wij controleren bij opkopers van tweedehands spullen. Ook is uit een intern onderzoek gebleken dat we baat hebben bij de kleinschaligheid in onze provincie. Agenten herkennen signalen heel snel en delen deze informatie, wat natuurlijk belangrijk is bij een onderzoek.”

Ophelderingspercentage district Zeeland
   Woninginbraken   Overvallen    Straatroven
 2019 (tot 1-12)          15%  77%  45%
 2018  29%  100%  50%
Ophelderingspercentage landelijk
   Woninginbraken  Overvallen  Straatroven
 2019 (t/m september)  9,9%  51,1%  29,6%
 2018  10,3%  onbekend  onbekend

Belangrijk: ‘Camera in Beeld’

Wat kan in de aanpak nog verbeterd worden? Veel ondernemers en steeds meer particulieren gebruiken camera’s voor toezicht en het beveiligen van panden en goederen. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van bijvoorbeeld een woninginbraak zich camera’s bevinden, die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt. Wilt u meedoen of wilt u er meer van weten? Bekijk dan Politie.nl.

Blijf verdachte situaties melden: Bel 112

Een woninginbraak is een ingrijpende gebeurtenis. U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer bijvoorbeeld het kenteken van de verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig, neem geen risico's! Meld uw naam, uw woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is.