Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Man weigert blaastest en verzet zich bij aanhouding

Gepubliceerd op:

Wijk en Aalburg - Een 44-jarige automobilist uit Wijk en Aalburg, die vermoedelijk onder invloed reed, weigerde afgelopen nacht een blaastest. Nadat de agent hem aanhield, reed hij weg. Na een korte achtervolging werd de verdachte, onder flink verzet, aangehouden.

Agent spreekt met automobilst

Op de Bergstraat werd de bestuurder rond 02.00 uur gecontroleerd. Tijdens het gesprek roken de agenten een sterke alcohollucht. Hierop werd de man onderworpen aan een blaastest. Ondanks meerdere blaaspogingen,  werd duidelijk dat de man niet wilde meewerken aan een goede blaastest. Omdat er sterke vermoedens waren voor het rijden onder invloed, werd de man verteld dat hij werd aangehouden. De verdachte gaf vervolgens gas en reed weg. Na een korte achtervolging parkeerde de man zijn voertuig op de Galerij. Hier werd de man, onder verzet van de verdachte, alsnog in de boeien gezet.

Geldbedrag

In de auto vond de politie een groot geldbedrag. Tot duidelijk is waar dit geld vandaan komt, heeft de politie het bedrag in beslag genomen. Ook op het politiebureau weigerde de verdachte zijn medewerking aan een ademanalyse. De man zit vast voor verder onderzoek.

Hoe verloopt de procedure bij een blaastest?

U bent verplicht om aan de blaastest mee te werken. Weigert u? Dan maakt de politie een proces-verbaal op. Is het alcoholgehalte in uw adem hoger dan 220 tot 285 Ugl? Dan moet u meekomen naar het bureau voor een ademanalyse. Voor een ‘beginnende bestuurder’ geldt 88 tot 104 Ugl. Op het bureau moet u twee keer blazen. Deze blaastest is nauwkeurig genoeg om te dienen als bewijsmateriaal bij een eventuele vervolging.

Bent u niet in staat om te blazen omdat u te dronken bent of om medische redenen (u bent gewond of hebt longproblemen)? Dan moet u een bloedproef ondergaan. U kunt ook op eigen kosten een bloedproef ondergaan als u het niet eens bent met de uitkomst van de blaasproef. Dit moet u wel op korte termijn regelen. Bij deze proef wordt bloed afgenomen. De proef laat nauwkeurig zien hoe veel u hebt gedronken.