Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Onderzoek illegaal gokken industrieterrein Nieuwegein

Laatst gewijzigd op:

Nieuwegein - In de nacht maandag 4 op dinsdag 5 februari controleerden politie, OM, gemeente en inspecteurs van de Kanspelautoriteit een bedrijfspand op het industrieterrein Liesbosch in Nieuwegein. Het vermoeden bestond dat er in het pand illegaal gegokt zou worden. Het pand is per direct door de burgemeester gesloten.

Stockfoto

Een arrestatieteam deed rond middernacht een inval. Binnen werd de situatie zoals aangetroffen bevroren en startte de doorzoeking. In het bedrijfspand trof de politie een pokertafel aan met fiches. Achttien aanwezige personen werden staande gehouden, gecontroleerd en gefouilleerd door de recherche.

Vervolgens werden ze gelijk die nacht gehoord over hun mogelijke betrokkenheid bij het gokken. Bij de zoeking werd een speurhond ingezet. Deze speurhond doorzocht ook de voertuigen van de aanwezige personen. Tijdens het fouilleren bleek dat een aantal van de personen een gebruikershoeveelheid verdovende middelen en cash geld bij zich had. Ook werd een kleine hoeveelheid hasj in beslag is genomen.

In verband met het vermoeden van een illegaal gokspel en de aangetroffen drugs, is op last van de burgemeester het pand met een bestuurlijke maatregel per direct gesloten. De recherche heeft het onderzoek in behandeling. Zij doen nader onderzoek naar de rol en betrokkenheid van de aanwezige personen.

Illegaal gokken

Illegaal gokken is oncontroleerbaar, gokkers hebben geen garantie op een eerlijk spel. Zij lopen bovendien het risico op een boete. Door gebrek aan toezicht is er een hoger risico op gokverslaving of gokken door minderjarigen. En er is geen zicht op geldstromen, die vaak aanzienlijk zijn. Mensen die geld inzetten, kunnen dat ongeregistreerd doen. Illegaal gokken wordt dan ook vaak gebruikt om crimineel geld wit te wassen.  Gokken is alleen toegestaan met een vergunning vanuit de Wet op de Kansspelen.

Integrale Aanpak op criminaliteit

Het is belangrijk dat de overheid één vuist maakt tegen ondermijnende criminaliteit. Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en Belastingdienst zitten criminelen op alle mogelijke manieren dwars. Met strafrecht, bestuurlijke maatregelen, plukken van crimineel vermogen, privaatrecht, toezicht en preventie. Dat kan alleen samen met bewoners en ondernemers. Help ons uw wijk veiliger te maken. Ziet u vreemde, verontrustende zaken of zaken waarvan u denkt dat ze niet pluis zijn? Meld het dan bij de politie of gemeente.