Ga naar content

Twee kwekerijen geruimd tijdens hennepruimdag

Laatste update:

Sas van Gent, Vlissingen - Tijdens de eenheidsbrede hennepruimdag van politie Zeeland-West-Brabant op 6 februari jl. zijn in Sas van Gent en Vlissingen hennepkwekerijen ontdekt en geruimd.

In de Burgemeester Hoefnagelsstraat in Sas van Gent werd een kwekerij met 164 planten aangetroffen. In de woning is één verdachte aangehouden, dit betreft de bewoner van het pand. Deze man is verhoord op het bureau en mag zich te zijner tijd voor de rechter verantwoorden over de kwekerij die in zijn woning is gevonden. Hij is na verhoor in vrijheid gesteld. Alle goederen die verband houden met de kwekerij zijn in beslag genomen en vernietigd. De stroomvoorziening die de kwekerij in stand hield werd buitenom de elektriciteitsmeter afgetakt. Ook de netwerkbeheerder zal aangifte doen van diefstal van stroom.

In een woning aan de Piet Heinkade in Vlissingen werd een kweektent met in totaal zeventien hennepplanten aangetroffen. De bewoner van de woning is als verdachte van het bezitten van de kwekerij op het politiebureau verhoord. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt. Alle goederen die met hennepkweek te maken hadden zijn vernietigd.

Brandgevaar

Mocht zich een hennepkwekerij bij u in de buurt bevinden, dan loopt u risico op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie. Deze kosten worden uiteraard ook doorberekend naar de gebruiker, uiteindelijk betaalt ook u mee aan de schade die wordt veroorzaakt door hennepkwekers.

Meld verdachte situaties

Ruikt u henneplucht of denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem.

Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

  • Aanwezigheid van hennepgeur;
  • Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting;
  • Constant zoemend of ronkend geluid;
  • Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.

Hoge prioriteit

Politie, openbaar ministerie en gemeenten geven prioriteit aan de aanpak van hennep. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op voor de omgeving en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven: