Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Succesvolle week tegen drugs in nieuwe gemeente Altena

Gepubliceerd op:

Altena - De politie heeft vorige week met succes een actieweek tegen drugs afgesloten in de nieuwe gemeente Altena. Het succes is mede te danken aan oplettende burgers die alarm durfden te slaan via de meldlijn Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) en hiermee een belangrijk signaal afgaven dat zij ondermijning van de veiligheid en leefbaarheid in Altena niet acceptabel vinden. Vaak is een melding, al dan niet anoniem net dat plusje dat de politie nodig heeft om een onderzoek te kunnen of mogen starten.

Giessen

Op basis van uitgebreid politieonderzoek startte vorige week dinsdag de actieweek tegen drugs. Die dag hield de politie in de Giessensesteeg in Giessen een 25-jarige inwoner van die plaats aan op grond van de Opiumwet. In de woning van de man troffen agenten kleine hoeveelheden hennep, speed en GHB aan, alsmede diverse drugsattributen, zoals een weegschaal, gripzakjes, een grinder (soort vermaler) en planken voor het versnijden van drugs. Ook nam de politie op basis van de Wet Wapens en Munitie onder andere een boksbeugel, werpsterren en patronen in beslag

Klapper in Nieuwendijk

De klapper volgde woensdag 22 mei. Toen troffen agenten tijdens de tweede dag van de actieweek op de bovenverdieping van een bedrijfspand aan de Rijksweg in Nieuwendijk een enorme drugsopslag aan. Het ging om een groot aantal plastic zakken vol Xtc-pillen. Ook trof de politie er amfetamine en MDMA aan. Het gaat om zeker 200 kilo, de straatwaarde van de drugs loopt in de miljoenen euro’s. Deskundigen van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen en van de Unit Forensisch Technisch Onderzoek zijn ter plaatse gekomen. Ook heeft de recherche een nader onderzoek in naar de betrokkenen bij deze drugsopslag. Dit onderzoek loopt nog. Zoals al eerder gemeld, bezocht de politie het pand na een tip die was binnengekomen via Meld Misdaad Anoniem. In verband met deze vondst is in Waalwijk een 21-jarige man aangehouden.

 

Twee woningen en een voormalig schoolgebouw in Werkendam

Donderdag 23 mei deed de politie instappen in woningen aan het Steurgat en het Prins Clausplein in Werkendam. In de woning aan het Steurgat hielden agenten een 35-jarige man uit Werkendam aan op basis van de Opiumwet. Onder de verdachte troffen ze ongeveer 85 ml GHB en enkele grammen amfetamine aan. In de woning aan het Prins Clausplein is een 45-jarige man uit Werkendam aangehouden. In deze woning trof de politie een kleine hoeveelheid amfetamine en illegaal vuurwerk aan.

 

De actieweek eindigde vrijdag 24 mei met een instap in een voormalig schoolgebouw aan de Snellenweer in Werkendam. Bij deze instap arresteerde de politie vier mannen, allen afkomstig uit Werkendam en 21, 22, 23 en 26 jaar oud. Drie van hen, vermoedelijk ‘klanten’, zijn aangehouden vanwege het bezit van verdovende midden, de vierde (de 26-jarige) op verdenking van dealen. Bij deze laatste verdachte trof de politie meerdere telefoons, pepperspray, bijna 24 gram hennep, bijna 100 pillen en iets meer dan 10 gram ketamine aan.  Bij de andere drie troffen de agenten onder andere ketamine en amfetamine (ruim 5 gram aan). Alle verdachten hebben een verklaring afgelegd. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie zal deze strafbare feiten vervolgen.

Productie en handel mogen niet lonen!

De politie blikt met een goed gevoel terug op de actieweek en hoopt een duidelijk signaal te hebben afgegeven richting dealers en gebruikers dat de politie ook in het buitengebied werk maakt van de aanpak van drugs. Daarbij kan de politie niet zonder de hulp van bewoners van dat gebied. Zij kunnen er samen met de politie, maar ook met de gemeente en met diverse hulpverleningsinstanties, voor zorgen dat gebruik van drugs, de handel in drugs en de productie van drugs niet gewoon worden gevonden. De productie van en handel in drugs mogen zeker niet lonen! Criminele organisaties maken grote winsten met de drugshandel. Ook gaat deze vorm van criminaliteit vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen. Illegaal verkregen vermogen uit drugshandel wordt vervolgens vaak geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Deze vermenging van de boven- en onderwereld is absoluut zorgelijk.  De politie roept de inwoners van de gemeente Altena dan ook op om drugsgebruik, –handel en -productie te blijven melden, aan de politie, bijvoorbeeld via de wijkagent, of anoniem, via Meld Misdaad Anoniem. 0800-7000 M.-tips en de daaropvolgende rechercheonderzoeken leverden ook tijdens deze week genoeg bewijs op om op meerdere adressen de woning te betreden.