Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Vier aanhoudingen na motordiefstallen

Gepubliceerd op:

Amsterdam - Rechercheurs van de Districtsrecherche West hebben woensdag 20 maart vier verdachten aangehouden in verband met gestolen motorfietsen en mogelijke heling. De vier in de leeftijd van 17 tot 50 jaar zijn ingesloten voor verhoor en worden ook verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie.

Twee van de verdachten werden op de openbare weg aangehouden, één verdachte kon worden aangehouden in zijn woning en de laatste verdachte werd op locatie aan de Vlothavenweg aangehouden.

Rechercheurs hebben met politiemensen van Team Water havens en de Douane onderzoek gedaan op de Vlothavenweg. Na een scan met apparatuur van de Douane werden in een zeecontainer zes motorfietsen aangetroffen. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat deze motoren gestolen zijn. Drie van de arrestanten worden vrijdag 22 maart voorgeleid bij een rechter-commissaris.

Het onderzoek is al enkele maanden bezig en was van start gegaan naar aanleiding  van signalen dat er veel motoren werden gestolen in Amsterdam-West. Al snel was er zicht op een groep verdachten die zich op georganiseerde wijze bezig hield met de diefstal en heling van motoren. Gedurende het onderzoek kregen de rechercheurs steeds meer en beter zicht op de handel en wandel van de verdachten. Er werd duidelijk dat men gestolen motoren en onderdelen daarvan mogelijk wilde verschepen naar het buitenland. Hierbij werd gebruik gemaakt van een zeecontainer. Toen de rechercheurs en de Douanebeambten de bewuste container openden hing er een ontzettende benzinegeur in. In eerste instantie waren voornamelijk koelkasten, TV’s en bankstellen zichtbaar. Toen de volle container werd leeggehaald werden de gestolen motoren en een hoeveelheid motoronderdelen aangetroffen. De motoren en de motoronderdelen zijn in beslag genomen. Het onderzoek is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Op 1 februari had het Openbaar Ministerie al eerder een persbericht uitgebracht dat met dit onderzoek te maken had. De tekst hiervan staat onder deze tekst.

Man aangehouden in onderzoek naar reeks diefstallen van motoren

1 februari 2019 - Arrondissementsparket Amsterdam

Een 20-jarige man die woensdag 30 januari is aangehouden op verdenking van diefstal van motoren blijft twee weken langer vastzitten.  Dat heeft de rechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank vandaag beslist.

Het OM verdenkt de man uit Amsterdam van betrokkenheid bij de diefstal van minimaal vijf motorfietsen tussen augustus 2018 en 30 januari van dit jaar. De man is aangehouden in een onderzoek dat werd opgestart na een reeks van diefstallen van motoren uit afgesloten parkeergarages in Amsterdam. Het vermoeden bestaat dat de man niet alleen handelt en deel uitmaakt van een organisatie die zich bezig houdt met diefstal en heling van motorfietsen.

De 20-jarige Amsterdammer is in beeld gekomen na analyse van inbeslaggenomen beelden van bewakingssystemen. Op de beelden is te zien dat de motoren worden gestolen door twee daders. Bij drie zaken wordt de verdachte herkend door politieagenten en bij twee zaken zien ze een gelijkenis in kleding.

Na de aanhouding van de man zijn twee panden en een kelderbox doorzocht waar de verdachte toegang tot had. Daarbij zijn diverse goederen in beslaggenomen, waaronder een motorscooter en een stuk geknipte kentekenplaat, en bijna 27 duizend euro aan contanten De motorscooter bleek te zijn gestolen en het kentekenplaat hoort bij een motor die is gestolen.

Het onderzoek van de politie naar de medeverdachten gaat verder. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.