Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Gedupeerden van oplichting gezocht

Laatst gewijzigd op:

Amsterdam - De Amsterdamse recherche is op zoek naar vrouwen die mogelijk het slachtoffer zijn geworden van een 30-jarige man die verdacht wordt van oplichting. De verdachte is op maandag 4 maart 2019 aangehouden. Hij zou meerdere vrouwen, voornamelijk met een Marokkaanse achtergrond, op slinkse wijze hebben opgelicht voor tienduizenden euro’s. De man komt uit Gelderland maar tegen zijn slachtoffers heeft hij ook andere gemeenten als zijn woonplaats genoemd.

De verdachte komt in beeld bij de recherche tijdens een ander groot Amsterdams onderzoek uit 2016. Hij wordt in dit onderzoek gehoord als getuige, maar er komen dusdanig ernstige vermoedens van oplichting aan het licht, dat besloten wordt om nader onderzoek te verrichten. Uit dat onderzoek komt naar voren dat de verdachte op allerlei manieren vrouwen uit heel het land benadert. Hij doet dat met verschillende namen en aliassen zoals Nourdin, Nordin, Fouad, Marouane, Brahim, Bouka, Chakir, Taoufik en Said. Zijn slachtoffers komen uit verschillende milieus, maar zij hebben hun Marokkaanse achtergrond gemeen. Ook de verdachte heeft een Marokkaanse achtergrond.

Sluwe werkwijze
De verdachte bouwt een vertrouwensband op met de vrouwen die hij benadert en hij wil graag trouwen. Hij doet zich voor als serieuze huwelijkskandidaat en zegt toe te zijn aan een leven met ‘huisje, boompje, beestje’. In sommige gevallen vindt er ook contact plaats met de schoonfamilie over de verloving. Daarnaast wekt hij de indruk een geslaagd zakenman te zijn. Er worden plannen gemaakt om op vrij korte termijn te verloven. Voor de slachtoffers lijkt geen vuiltje aan de lucht, ook niet op het moment dat hij tijdelijk een geldbedrag wil lenen om bijvoorbeeld iets voor het aanstaande verlovingsfeest te regelen of omdat hij zogenaamd iets moet regelen voor zijn bedrijf en hij even niet bij zijn geld kan. Hierna verdwijnt hij van het toneel en de vrouwen krijgen het uitgeleende geldbedrag niet terug. Vermoed wordt dat de verdachte op deze manier vele tienduizenden euro’s heeft buitgemaakt. De recherche doet onderzoek om te kijken of de financiële schade verhaald kan worden.

 

Oproep aan mogelijke slachtoffers
Naast het feit dat meerdere vrouwen het slachtoffer zijn geworden van oplichting, vindt de recherche het bijzonder kwalijk dat de verdachte het vertrouwen van de slachtoffers diep geschaad heeft. Meerdere vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan, maar op basis van het onderzoek vermoedt de recherche dat er door het hele land veel meer gedupeerden zijn, die zich mogelijk vanwege schaamte of angst niet bij de politie hebben gemeld. De recherche doet een dringend beroep aan mogelijke gedupeerden om alsnog contact op te nemen. Rechercheurs willen benadrukken dat wanneer slachtoffers contact opnemen met de politie, er de ruimte is om eerst een vertrouwelijk gesprek te voeren. Bent u mogelijk het slachtoffer geworden van deze verdachte of kent u iemand uit uw omgeving waarbij dit misschien het geval is? Neem dan contact op via 0800-6070. Het is daarnaast ook mogelijk om informatie door te geven via het onderstaande tipformulier of door een mailtje te sturen naar: lemgo.amsterdam@politie.nl

Video’s in twee talen
In de hoop om met mogelijke slachtoffers en hun omgeving in contact te komen heeft de politie een video in het Nederlands en Marokkaanse opgenomen. Op deze manier worden ook mensen bereikt die de Nederlandse taal mogelijk niet machtig zijn, maar die wellicht wel informatie hebben over de verdachte. De video's zijn hieronder te zien. 

2

حسب المعلومات المتوفرة لدينا حاليا، يقتنص المتهم ذو الجنسية المغربية، ضحاياه من مختلف الفئات و وبالأخص النساء المغربيات. ويستعمل لهذا الغرض أسامي عديدة، كمثلا:

نور الدين

فؤاد

منصوري

مروان

إبراهيم

بوكا

شاكر

توفيق

سعيد

يكسب ثقة النساء و يدعي أنه يود الزواج و الإستقرار. حتى أنه في بعض الأحيان يتصل بأصهاره من أجل الخطوبة. عندما يقترض مبلغا من المال لتغطية مصاريف الخطوبة المزعومة، تحصل الطامة الكبرى، فلا يقضي الدين الذي عليه وبعد ذلك يختفي من حياة ضحاياه.

 

3

نحن نعتقد أن هناك العديد من النساء سقطن ضحايا لهذا الرجل، اكثر بكثير ممن ابلغن الشرطة لحد الآن. غير أن الخجل يمكن ان يكون السبب الحيلولة دون ذلك.

و مع كل ذلك فإنه من الضروري الإتصال بنا لأنه كلما كثر عدد الإبلاغات كلما كان موقفنا أقوى. و سنعمل بطبيعة الحال كل ما في وسعنا لبحث إمكانيةالمطالبة التعويضات.

Scene 4

يمكنكم الإتصال بنا على الرقم التالي: 70-080060 أو عن طريق البريد الإلكتروني على العنوان التالي: lemgo.amsterdam@politie.nl

 

و تؤكد الشرطة القضائية على أنه اذا ما تم الإتصال بنا، سوف تكون في بادئ الأمر محادثة سرية استطلاعية.

 

5

 إلى جانب أن هذا الرجل متهم بالنصب و الإحتيال، فإنه خان ثقة العديد من النساء. لهذا السبب نطلب منكم الإتصال بنا إذا كانت لديكم معلومات عنه.