Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Man gepakt in onderzoek naar witwassen via bitcoins

Laatst gewijzigd op:

Eindhoven - In een groot onderzoek naar witwassen via cryptocurrencies hield de recherche woensdagochtend een 34-jarige man uit Eindhoven aan. Hij is mogelijk betrokken bij de online handel in verdovende middelen en zou enorme bedragen via bitcoins hebben witgewassen.

Eerder werd door banken melding gemaakt van ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit - Nederland, die de transacties verder analyseerde. De FIU-Nederland legt transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. In verband met de transacties rond de Eindhovenaar werd de politie op de hoogte gebracht.

Grote bedragen

In verband met de verkoop van bitcoins werden door bitcoin-exchangebedrijven bedragen tot bijna 200.000 euro bijgeschreven op de rekening van de man. Na ontvangst werden deze bedragen grotendeels direct contant opgenomen.

Nauwelijks legale inkomsten

Er werd een uitgebreid onderzoek gestart, waarbij onder meer werd gekeken naar de financiële huishouding van de Eindhovenaar: “Uit ons financiële onderzoek bleek dat de man legaal nauwelijks inkomsten had, terwijl hij over aanzienlijke bedragen moest beschikken. Al gauw hadden wij het vermoeden dat het geld afkomstig was van criminele activiteiten. En dat was reden om verder onderzoek te doen”, zo legt een financieel rechercheur uit.

Drugshandel

Uit dat onderzoek bleek dat de man mogelijk betrokken was bij de handel in verdovende middelen op het dark web, dat alleen via speciale software toegankelijk is en vaak wordt gebruikt door criminelen. Het zou onder meer gaan om de handel in hasj, speed en XTC. De betalingen voor de leveringen vonden onder meer plaats door betalingen met bitcoins: “Voor ons reden om ook digitaal specialisten te betrekken bij ons onderzoek. Samen hebben wij de afgelopen maanden nauw samengewerkt en een actie voorbereid”, zo vertelt de coördinator van het onderzoek.

Actie

De recherche viel woensdagochtend de woning van de verdachte binnen. In zijn huis vonden agenten onder meer een aanzienlijke hoeveelheid contant geld en vijftig kilo hasj. Ook werden tal van digitale zaken in beslag genomen, waaronder computers. De verdachte zit vast en wordt verhoord. Het onderzoek gaat verder.