Ga naar content

Politie houdt man aan naar aanleiding van melding mogelijk schietincident

Laatste update:

Huissen - Maandagavond 13 mei rond 20.50 uur belde iemand in paniek naar de meldkamer. De melder zei dat hij knallen hoorde en dat er werd geschoten. Dit zou zijn gebeurd op de Vierakkerstraat in Huissen. Bij zo’n melding schaalt de politie groot op en de meldkamer stuurt direct veel agenten naar de plaats van de melding. Achteraf bleek gelukkig er in dit geval geen sprake was van een schietincident. Agenten hielden een 25-jarige Arnhemmer aan. Zijn betrokkenheid bij het incident wordt onderzocht. Om een beeld te geven wat de politie doet in een dergelijke situatie lopen we deze casus even stap voor stap door.

Detail afzetlint
  • De centralist van de meldkamer stuurt in een dergelijke situatie meerdere eenheden aan en koppelt ze aan deze melding.

 

  • Agenten die een dergelijke serieuze melding krijgen bereiden zich goed voor. Veiligheid voor henzelf maar ook voor de betrokkenen en de omgeving is prioriteit één. Agenten zijn getraind op dit soort situaties. Zo maken ze in rap tempo een plan van aanpak en gaan systematisch te werk. Ze hangen zware kogelwerende vesten om. Deze bieden meer bescherming dan de lichtere vesten die ze normaal dragen en benaderen de locatie op een tactische manier.

 

  • Agenten werden de hele tijd samen met de meldkamer. Er wordt informatie uitgewisseld  en alle politiesystemen worden geraadpleegd om agenten zo goed mogelijk te helpen bij het voorbereiden. Goed voorbereid zijn en het hoofd koel houden is van groot belang.

 

  • Op de locatie van het incident bevriezen agenten de situatie en zorgen ze voor een veilige werkomgeving. Met hun vuurwapen schietklaar zoeken ze dekking van waaruit ze kunnen ingrijpen.

 

  • Voor de volgende stap worden ook specialisten ingezet. Er wordt contact gezocht met de man en hij wordt naar buiten gepraat. Het is nog steeds een vuurwapengevaarlijke situatie. Eenmaal buiten moet de man luisteren naar de opdrachten van de agenten. Stap voor stap komt de situatie onder controle en is de man geboeid en aangehouden. Hij wordt naar het bureau gebracht. De woning wordt grondig gecontroleerd om eventuele andere personen en gevaarlijke goederen zoals wapens. In de omgeving van de woning doen agenten onderzoek. Uit niets blijkt dat er is geschoten.

 

  • Als duidelijk is dat er geen sprake is geweest van knallen of een schietincident. Schaalt de politie af en wordt de straat weer vrijgegeven. Na alle hectiek gaan agenten weer verder met hun surveillance. Anderen gaan terug naar het politiebureau.  

 

  • Het werk rond dit incident verplaatst zich van de straat naar het toetsenbord van de computer. Alles wordt nauwkeurig vastgelegd in een proces-verbaal. Dit moet nauwkeurig gebeuren want het is van belang voor de verdere rechtsgang.

 

  • Met iedereen die bij het incident betrokken was erbij, wordt nagepraat. Belangrijk aspect daarbij is hoe collega’s erbij zitten. Wat doet het incident met ze? Ook wordt besproken hoe de inzet is verlopen en hoe de samenwerking is gegaan.

 

2019209011 RV

Deel het artikel op social media

Deel artikel via: