Ga naar content

Bitcoinbedrijf voorkomt fraude bij ouderen

Laatste update:

Rotterdam - Een oudere heer wordt zogenaamd gebeld door een medewerker van een bekend softwarebedrijf. Ze maken hem wijs dat hij problemen heeft met zijn computer en maken hem zo €14.000,- lichter. Een dag later flikken ze hetzelfde trucje bij een oudere dame. Een deel van de buit investeren de oplichters in Bitcoins op naam van de vrouw. De oplichters willen de hele buit, dus zowel het bij de man gestolen geld als het geld van de vrouw, vanaf haar rekening omzetten in Bitcoins voor de criminelen. Het bitcoinbedrijf vertrouwt de transactie van een vrouw op leeftijd niet en houdt het geld vast. Dit gedeelte kon daardoor weer terug naar de man en vrouw.

Cybercrime phishing creditcards

Het is 20 december 2018 als de telefoon gaat bij een 80-jarige man. De beller geeft zich uit voor een medewerker van een bekend softwarebedrijf. Hij vertelt de oudere meneer in het Engels dat er wat mis is met zijn computer, maar dat hij de man gaat helpen het op te lossen. De beller neemt uiteindelijk de computer van het slachtoffer over. Rechercheur Marius vertelt: “De oplichter maakte de man wijs dat zijn computer de hele avond en nacht aan moest blijven staan. Terwijl die meneer zijn prak stond te koken, trokken die oplichters zijn rekening leeg.” De volgende dag was de man € 14.000,- kwijt.

Tech Support Scam

Deze vorm van oplichting staat ook wel bekend als Tech Support Scam oftewel helpdeskfraude. Een dag later overkwam het ook een 72-jarige vrouw. Dezelfde oplichters verkregen met dezelfde smoes ook toegang tot haar computer. Ze maakten het geld van de oudere man over naar haar bankrekening om vervolgens vanaf haar rekening het door te zetten naar weer andere rekeningen en verschillende online cryptobeurzen waar ze een deel van het geld omwisselden in Bitcoins. De oplichters maakten bij deze Bitcoinbestellingen gebruik van de identiteit van de oudere dame. Naast de € 14.000,- van de man haalden ze ook nog eens € 1.250,- van de rekening van de vrouw

Het Cybercrime Team Rotterdam dook in de zaak en benaderde de verschillende cryptobeurzen voor de transactiegegevens. “Begin deze maand benaderde ik één van deze bedrijven, cryptobeurs Bitvavo.com en toen bleek dat dat bedrijf een goede actie had ondernomen.”, vertelt rechercheur Marius. “Bitvavo.com had toen, eind december, al ingeschat dat de aangevraagde transacties wellicht niet legitiem waren, mede door de hoge leeftijd van de aanvraagster. Daarom had het bedrijf besloten om na het inwisselen van het geld in Bitcoins, deze Bitcoins vast te houden en niet te voldoen aan nieuwe betaalverzoeken. Ze hebben afgewacht totdat ofwel de aanvraagster zelf met hen contact zou opnemen ter verificatie, of de politie. Een half jaar na de oplichting stond het geld dus nog netjes op de slachtoffers te wachten!” Door de actie van dit bedrijf kregen de benadeelden toch nog een kwart van hun verlies terug.

 

Herken helpdeskfraude

Bitvavo.com is aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Bitcoinbedrijven. Deze vereniging is een partner in het bestrijden van de Tech Support Scam-fraude. De leden van deze vereniging hebben al diverse frauduleuze transacties tegenhouden.

Meer informatie over helpdesfraude, zie https://veiliginternetten.nl/techsupportscam/