Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Verkeersovertredingen, aanrijdingen en valpartijen tijdens scootertocht

Gepubliceerd op:

's-Gravendeel - De politie constateerde donderdag tijdens de Halloweentocht in de Hoeksche Waard veel overtredingen en schreef daarvoor diverse bekeuringen uit. Daarnaast werd de tocht van zo’n 200 voertuigen, overwegend auto’s en een enkele scooter, gekenmerkt door talloze valpartijen en twee aanrijdingen. Drie mensen raakten gewond.

Verkeerscontrole

De slachtoffers moesten voor de behandeling van nek- en rugletsel per ambulance naar het ziekenhuis. De bekeuringen waren voor het niet dragen van een helm, door rood rijden, snelheidsovertredingen en rijden zonder licht. Daarnaast nam de politie twee scooters en een motor in beslag.


De deelnemers van de Halloweentocht startten in 's-Gravendeel en reden daarna een ronde door rest van de Hoeksche Waard. De organisatoren hadden van te voren hun route aan de politie doorgegeven.  De politie benoemde nadrukkelijk dat het de deelnemers aan deze tocht vrij stond om met hun scooter de weg op te gaan, maar dat zij daarbij wél de regels en verkeersveiligheid in acht moesten nemen en dat daar door agenten intensief toezicht op zou worden gehouden. Bij een eerdere tocht, in 2018, kwam door de vele overtredingen namelijk ook de verkeersveiligheid in het geding.
 

Teleurstellend

“Dat de tocht, ondanks de gemaakte afspraken, op deze manier verloopt is teleurstellend. We hadden meer van de samenwerking verwacht”, zegt Peter de Vos, teamchef Basisteam Hoeksche Waard. De Vos: “Bovendien is het opmerkelijk dat de twee in beslag genomen scooters eigendom zijn van twee organisatoren van de Halloweentocht. In het eerste geval werd er op openbare weg een zogenaamde wheelie gemaakt. In het tweede geval bleek de brommer een motor te zijn, waar een bromfietskenteken op was gemonteerd.” Er volgen mogelijk meer bekeuringen. Hoeveel en waarvoor zal na het bekijken van camerabeelden in de loop van de komende week duidelijk worden.

 

Noodbevel

Bij het evenement was een noodbevel namens de Gemeente Hoeksche Waard van kracht. Dit bood de politie de bevoegdheid om drie mannen uit Brabant deelname aan de tocht te ontzeggen. Dit was een duidelijk signaal aan tientallen andere geïnteresseerden uit Brabant. Zij kozen eieren voor hun geld en staakten hun plannen voor een rit richting de Hoeksche Waard.