Ga naar content

Operatie Alfa blijft actief: 'Nog genoeg te onderzoeken'

Laatste update:

Lith/Oss - Een woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith werd donderdagochtend volledig afgesloten voor uitgebreid onderzoek in Operatie Alfa. Ook vrijdag werd er verder gezocht op het kamp en opnieuw waren er resultaten.

Een verborgen compartiment in een auto

In een chalet op een vakantiepark in Friesland vonden agenten donderdag een vuurwapen, verstopt onder een matras. Op het kamp in Lith werden donderdag acht handgranaten gevonden en ook later die avond was het raak. Een gepantserde auto op het woonwagenkamp werd volledig doorzocht, aanvankelijk zonder succes. Een specialist van de Defensie bleef zoeken en ontdekte uiteindelijk een verborgen ruimte in de auto met daarin een vuurwapen. De verborgen ruimte bleek op een vernuftige wijze ingebouwd boven het dashboardkastje in de auto. Op het kamp in Oss werd vorige week donderdag ook al een auto gevonden met een soortgelijke ruimte. Ook toen werd een vuurwapen gevonden. Bij een woning en een bedrijf in Oss werden meerdere voertuigen in beslag genomen, waarvan een aantal gestolen bleek te zijn. Het lijkt erop dat op deze locatie gestolen voertuigen werden omgekat.

Afronding

De doorzoeking van het woonwagenkamp wordt vermoedelijk later vrijdag afgerond. De bewoners kunnen daarna weer terug naar hun woningen. Operatie Alfa blijft actief, maar of dat leidt tot nieuwe acties wil het onderzoeksteam niet kwijt: “Wij hebben sinds vorige week veel wapens, drugs en geld gevonden, dus wij hebben nog genoeg te onderzoeken. Eerder hebben wij gezegd dat nieuwe arrestaties niet zijn uitgesloten en dat geldt nog steeds”, zo blikt de onderzoeksleider terug op ruim een week Operatie Alfa. Hij benadrukt opnieuw dat de verdachten in alle beperkingen zitten: “Dat betekent dat wij geen nadere details over het lopende onderzoek kunnen delen.”

Ondermijning

De aanpak van ondermijnende criminaliteit is al jaren een speerpunt van de overheid. Daarin werken politie en Openbaar Ministerie samen met vele partners. Hoewel ook de actie van de afgelopen dagen vooral een strafrechtelijk karakter kent, wordt er ook volop samengewerkt met onder meer de Belastingdienst. Aan de hand van de resultaten van Operatie Alfa wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt die gedeeld wordt met de gemeente Oss.