Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Jongen zwaargewond door afsteken illegaal vuurwerk

Laatst gewijzigd op:

Dongen - Een 15-jarige jongen is woensdagmiddag zwaargewond geraakt aan beiden handen en aan zijn gezicht doordat hij illegaal vuurwerk afstak. Help ons dit te voorkomen.

vuurwerk

Op woensdag 27 november 2019 om 16.05 uur  kwam de melding binnen bij het Operationeel Centrum. De jongen was door een buurtbewoner opgevangen die de hulpdiensten belde. Hulp voor de jongen kwam massaal op gang. Ook twee vriendjes bleken gewond te zijn. Het slachtoffer is met de grootste spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Onderzoek herkomst

Er is kort met het slachtoffer gesproken. We proberen te achterhalen waar het illegale vuurwerk vandaan komt. Vanuit dit vreselijk incident willen we een duidelijke boodschap af geven om meer slachtoffers te voorkomen.

  • Boodschap jongeren: Waarom zou je je toekomst verknallen? Besef je wat je met illegaal vuurwerk in huis haalt en wat je kunt aanrichten bij jezelf en anderen? En welke gevolgen het heeft als je wordt aangehouden.
     
  • Boodschap ouders: weet en beseft u wat uw kind in huis heeft en meeneemt op straat? En wat hij/zij kan aanrichten bij zichzelf en anderen? Realiseren u en uw kind zich dat opzettelijk gepleegde strafbare feiten met vuurwerk misdrijven zijn waar 6 jaar gevangenisstraf op staat? Voor jongeren betekent dit ook dat je een strafblad krijgt en mogelijk geen VOG meer krijgt.
     
  • Handelingen met professioneel (illegaal) vuurwerk zijn strafbaar en worden als een misdrijf bestempeld. De politie treedt hard op tegen verkopers en kopers /gebruikers van illegaal vuurwerk. Wie wordt aangehouden, heeft een strafblad. Ook tegen mensen die legaal (consumenten) vuurwerk op een verkeerde manier gebruiken wordt opgetreden, omdat dit levensgevaarlijk is en overlast en forse schade veroorzaakt.
     
  • Bij opslag van illegaal vuurwerk in een woonwijk informeert de politie het lokaal gezag en bv. een woningcorporatie. Er kunnen bestuurlijke maatregelen worden getroffen zoals huisuitzetting, meldplicht of een gebiedsverbod.

Help ons

In de aanloop naar oud en nieuw proberen we zoveel mogelijk illegaal vuurwerk te onderscheppen. Dit om slachtoffers zoals in dit bericht proberen te voorkomen maar ook ter bescherming van ons zelf. Maar we roepen uw hulp in. Weet u waar illegaal vuurwerk ligt opgeslagen laat het ons dan weten. We willen die informatie graag hebben, dat kan anoniem: bel 0900-8844, zeg NIET uw naam en vraag naar de afdeling TCI(Team Criminele Inlichtingen).
Of geef ons uw informatie:
- via de banner onder dit bericht
- via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/aangifte-of-melding-doen
- via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006)
- anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M