Ga naar content

Grootschalige actie gericht op veiligheid

Laatste update:
Woordvoering:
Oost-Nederland

Arnhem - De politie in Arnhem heeft donderdag een grote actie gehouden die startte in de middag en duurde tot ’s avonds laat. Doel van de actie was zichtbare aanwezigheid in Arnhemse wijken en controles gericht op diverse aspecten van veiligheid. De twee basisteams Arnhem Noord en Zuid werkten hiertoe samen met diverse specialistische afdelingen van politie, zoals de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM), Arrestantentaken en team Verkeer. Ook deed vanuit gemeente een aantal handhavers mee.

Tijdens de actie is onder meer aandacht besteed aan verkeersveiligheid, illegaal wapenbezit, illegale prostitutie en openstaande boetes. Daarnaast zijn ruim dertig verdachten verhoord in diverse, lopende strafzaken. Door de samenwerking van de diverse betrokken teams en partijen maakten zij (doelgericht) gebruik van elkaars kennis en ervaring en konden onderstaande resultaten behaald worden.

Vergroten verkeersveiligheid

Zichtbaarheid en veiligheid zijn in het verkeer van groot belang. Tijdens zogeheten dynamische controles hebben agenten 110 bekeuringen geschreven voor uiteenlopende verkeersovertredingen. Twee bromfietsen zijn in beslag genomen en één voertuig buiten gebruik gesteld. Een rijbewijs is ingevorderd vanwege grote snelheidsoverschrijding en een bestuurder reed onder invloed van alcohol. In één voertuig troffen agenten een grote handelshoeveelheid harddrugs; de bestuurder werd aangehouden.

Executie- en signalering

Er is voor bijna 3500 euro aan nog openstaande boetes geïnd. Tijdens de controles zijn personen ingesloten voor een totale duur van 1100 dagen. Bij een persoon die nog 100 dagen open had staan werd een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast zijn er bij controle meerdere XTC-pillen aangetroffen, een handelshoeveelheid cocaïne en ook hasj.

Zoekingen

Ook heeft de politie met de actie een bijdrage kunnen leveren in enkele lopende onderzoeken. Zo werd in een woning in Arnhem-Zuid 13 kilo aan illegaal vuurwerk gevonden dat in beslag werd genomen. In een schuur werden ruim 1200 XTC-pillen gevonden. In een woning in Arnhem-Noord lagen hoeveelheden illegale erectiepillen en bij een andere doorzoeking trof de politie een nepvuurwapen; dat gaat voor verder onderzoek naar forensische opsporing.

Vreemdelingenpolitie

De AVIM heeft meerdere controles uitgevoerd met betrekking tot prostitutie. Twee vrouwen bleken illegaal in Nederland te verblijven. Eén van hen had nog 60 dagen open staan, de ander kreeg een bevel terugkeer naar land herkomst uitgereikt.