Ga naar content

Tientallen aanhoudingen bij ongeregeldheden in Rotterdam UPDATE

Laatste update:

Rotterdam - De politie hield woensdagavond 16 oktober tijdens en na een demonstratie op het Kruisplein in Rotterdam in totaal 23 verdachten aan. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de ongeregeldheden die daarbij ontstonden. Inmiddels zijn de meeste arrestanten weer op vrije voeten gesteld in afwachting van het verdere onderzoek. Vier verdachten zitten nog vast. Zij worden verdacht van onder meer op verdenking van openlijk geweld en geweld tegen agenten.

Inzet ME tijdens demonstratie Koerden op 16 oktober 2019

De demonstratie van de Koerdische Volkstichting Rotterdam vond plaats op het Kruisplein en was vooraf aangekondigd en derhalve bekend bij de gemeente Rotterdam. In overleg met de gemeente hield de politie rekening met mogelijke escalatie tussen sympathisanten en tegenstanders. De inzet van de politie was gericht op het veilig en ordelijk laten verlopen van de demonstratie, voor zowel de voor- als tegenstanders.

Escalatie onder demonstranten

Gedurende de demonstratie moest de poltie optreden om beide groeperingen gescheiden te houden. Ondanks inzet van onder andere de Mobiele Eenheid kon een confrontatie tussen de demonstranten niet worden voorkomen. De ME moest daarbij een aantal keren flink optreden. Daarbij werden 23 aanhoudingen verricht onder zowel de voor-als tegendemonstranten. Na overleg met de burgemeester werd de demonstratie ontbonden. De verdachten worden verdacht van openlijk geweld, mishandeling, vernieling en belediging. De politie nam onder andere een boksbeugel, ploertendoder en een schroevendraaier in beslag.

Strafrechtelijk onderzoek

Bij  het optreden van de politie raakten een aantal agenten (licht) gewond. Een van de agenten liep daarbij een geknesude pols op. De verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. Het onderzoek naar de ongeregeldheden is in volle gang. Het OM stelt een strafrechtelijk onderzoek in, meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.