Ga naar content

Verdachte opgepakt in onderzoek georganiseerde ondermijning

Laatste update:

Nijmegen - Een drugslab, handel in hennep, witwassen en andere strafbare feiten. Het maakt allemaal deel uit van een onderzoek met een internationaal karakter. Vanochtend vroeg is een verdachte in Nijmegen aangehouden. De 41-jarige man uit Nijmegen wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere feiten. Zijn 39-jarige vrouw wordt verdacht van witwassen. De twee kwamen in beeld omdat de overheid een integraal onderzoek naar ondermijning startte.

hond ingezet bij zoeking

Met georganiseerde ondermijning bedoelen we strafbare activiteiten die verweven raken met activiteiten in de ‘gewone wereld’. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het geld witwassen via bedrijven. Het OM, de politie, de gemeente Nijmegen en de Belastingdienst, samenwerkend in het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum), sloegen de handen ineen, omdat er verdachten in beeld kwamen die ver boven hun stand leken te leven.

Handel in (vracht)auto's

In het onderzoek werd daarom gekeken naar geldstromen: hoe komen mensen aan hun geld en waar gaat het naar toe? Daar ontdekten rechercheurs al snel malafide praktijken. Geld dat vermoedelijk werd verdiend met criminele activiteiten werd mogelijk witgewassen via de handel in auto’s en vrachtwagens.

Drugslab en internationale hennephandel

Ook criminele activiteiten werden onderzocht. Zo is er het vermoeden naar voren gekomen van betrokkenheid bij een drugslab in de buurt van Nijmegen en internationale handel in hennep. In Duitsland loopt ook een onderzoek naar één van de verdachten. Hij wordt verdacht van een strafbaar feit in Duitsland.

Vandaag is er uitgebreid onderzoek gedaan in de woning van de verdachten. Bij dat onderzoek werd onder andere een geldhond en een explosievenhond ingezet. Meer details over het onderzoek kunnen nu niet gegeven worden.