Ga naar content

Politie Rotterdam controleert on tour

Laatste update:

Rotterdam - Een boete van 249 euro voor het ‘eventjes’ vasthouden van een telefoon. “Toch is het goed dat jullie controleren”, geeft de zojuist bekeurde chauffeur toe. “Vanuit de cabine zie ik zoveel gebeuren. Bestuurders die kilometerslang met hun telefoon op hun stuur zitten te klooien. Beroepschauffeurs die vrijwel ongezien achter hun gordijntje zitten te appen. Mensen die enorm slingeren of ineens langzamer gaan rijden. Tis balen dat ik nou net voor die paar tellen opgeschreven wordt, maar jullie zou nog veel meer moeten controleren!”

De afgelopen twee woensdagen coördineerde Rob Oostrum van team Verkeer een actie waarbij collega’s  van de Zeehavenpolitie en team Verkeer met een tourbus de A15 opgingen om te controleren op bestuurders die zich tijdens het rijden lieten afleiden. Vanaf die hoogte hadden ze perfect zicht op zowel vrachtwagenchauffeurs als automobilisten. Vorige week woensdag zagen zij op het traject Vaanplein tot en met Europoort  op de A15 maar liefst 81 bestuurders met hun telefoon in hun hand rijden. Collega’s in negen burgerauto’s, twee burgermotoren en twee dienstvoertuigen reden rond de bus, hielden hen staande om hen aan te spreken op hun gedrag en schreven bekeuringen uit. 27 mensen begingen toen (ook) andere overtredingen zoals rijden zonder gordel of door een rood kruis en werden daarvoor beboet.

Hoge prijs

Afgelopen woensdag werd de actie op het traject herhaald. Dit keer spotten we 88 mensen die aan het bellen of appen waren, en zelfs iemand die zich tijdens het inhalen op de linkerbaan focuste op een mobiel potje schaak. 33 mensen overtraden op een andere manier de verkeersregels. De aantallen geven weer hoe weinig bewust mensen lijken van het risico dat ze nemen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun medeweggebruikers. In dit geval kostte het de overtreders een flinke boete. Maar die prijs ligt nog altijd een stuk lager dan de grote gevolgen die het veroorzaken van een ongeval kunnen hebben voor lichaam, geest en portemonnee.

Op de A15 tussen Vaanplein tot en met de Europoort gebeuren meer dan gemiddeld ongelukken. Daarom besteden wij samen met de Landelijke Eenheid en Rijkswaterstaat deze maanden extra aandacht aan het traject.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=EQHoa5csr3Y