Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Uw informatie kan van levensbelang zijn!

Gepubliceerd op:

Middelburg - Weet u van een ernstig misdrijf dat heeft plaatsgevonden of gaat plaatsvinden of hebt u hierover sterke vermoedens? Dan kunt u anoniem terecht bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI).

Informatie is het kapitaal van de politie. We halen informatie van internet, krijgen het van Meld Misdaad Anoniem en vergaren het zelf vanuit de wijk. Maar omdat de politie transparant is en alles in een proces-verbaal moet verwerken, wil niet iedereen zijn of haar informatie met ons delen. Daartegenover staat dat een gesprek met TCI volledig anoniem is.

Misdrijven

Voorbeelden van zware criminaliteit zijn moord, overvallen, drugshandel, kinderporno, brandstichting, terrorisme, witwassen, mensenhandel, milieufraude, faillissementsfraude, wapenbezit of wapenhandel en smokkel vanuit de zeehaven. Als u informatie heeft over deze misdrijven, die nog moeten gebeuren of gebeurd zijn, kunt u TCI bellen via 0900-8844.

Potentiële informanten

Het Team Criminele Inlichtingen werkt heimelijk en verzamelt informatie over ernstige misdrijven. De rechercheurs van TCI werken onzichtbaar, voor de afscherming en veiligheid van haar bronnen. De belangrijkste bronnen zijn informanten: mensen die in het geheim informatie doorgeven aan de politie. Met behulp van deze informatie kunnen ernstige misdrijven worden voorkomen of verdachten van ernstige misdrijven worden opgespoord.

Garantie op geheimhouding

Vaak gaan burgerplicht of geweten knagen, zoals bij criminelen die vinden dat het te ver gaat, die informatie hebben over bijvoorbeeld een drugssmokkel of een drugslab. Een andere categorie vormen burgers die bij toeval iets horen of die worden klemgezet en afgeperst door boeven. En zo zijn er nog meer redenen te bedenken. De belangrijkste reden dat TCI-informanten niet naar de gewone politie stappen, is dat die geen garantie kan geven op geheimhouding.

Drempel

Waar het team TCI tegenaan loopt, is dat mensen niet graag ‘klikken’. Dat zit niet in de Zeeuwse en Brabantse aard. ‘Bemoei je maar met je eigen zaken’ is de stelling van veel mensen. Maar aan de andere kant valt het veel mensen op dat de buurman wel een héle dure auto heeft, of dat die van verderop alweer op een luxe cruise vakantie gaan. Of iedereen spreekt schande van het feit dat een drugslab midden in een woonwijk zit. Mensen hebben vaak het vermoeden dat iets niet klopt, maar doen er niets mee. Overigens moet de informatie over zware criminaliteit voor TCI wel voldoende concreet zijn.

Vergoedingen

Team Criminele Inlichtingen heeft de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden tipgeld te betalen voor bruikbare informatie. De hoogte wordt door het openbaar ministerie vastgesteld op basis van landelijke richtlijnen.

Anoniem informatie delen

Stel dat u informatie wilt delen, hoe gaat dat dan? Heel makkelijk, bel 0900-8844 en vraag naar het Team Criminele Inlichtingen. De medewerker(st)er van het servicecentrum stelt u wat gerichte vragen en helpt u dan verder. Vanaf het eerste telefoontje blijft uw anonimiteit gewaarborgd. Uw naam zal nooit in een dossier belanden en ook de advocaat van een verdachte kan nooit uw naam krijgen. Zelfs een rechter zal uw naam niet weten. Daar zorgt TCI voor. Uw veiligheid is voor ons belangrijker dan de informatie zelf, hoe goed die ook is.

Dus bel 0900-8844 vraag naar TCI en deel informatie zodat wij ook uw woon- en werkomgeving veiliger kunnen maken!