Ga naar content

Vlak voor jaarwisseling nog zo’n 600 stuks illegaal vuurwerk in beslag genomen

Laatste update:

Amsterdam - In twee onderzoeken naar de (ver)koop van illegaal vuurwerk heeft de Amsterdamse politie dinsdagavond 29 december 2020 twee verdachten aan kunnen houden en daarbij zo’n 600 stuks zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dit vuurwerk lag onder andere in woningen en een boxruimte opgeslagen.

De onderzoeken draaiden in Amsterdam-West en verschillende politieteams werkten er aan mee. Het eerste onderzoek leidde tot de aanhouding van een 23-jarige Amsterdammer. Hij werd aangehouden in een auto en in dat voertuig troffen agenten illegaal vuurwerk aan. Vervolgens werd ook in een woning illegaal vuurwerk aangetroffen. Uiteindelijk konden agenten 108 cobra’s, 14 shells en vijf dozen nitraten (ruim 200 stuks) in beslag nemen.

In het tweede onderzoek hield de recherche wederom één verdachte aan, eveneens een 23-jarige man uit Amsterdam. In een woning en box werden daarna grote hoeveelheden zwaar vuurwerk aangetroffen. Agenten namen 36 shells, 160 nitraten en 78 cobra’s in beslag.

In totaal haalde de politie met deze acties dus zeker bijna 600 stuks illegaal vuurwerk van de straat. De twee verdachten zitten er op dit moment nog vast en zijn in verzekering gesteld. Donderdag 31 december zullen zij worden voorgeleid aan een rechter-commissaris.

Grote gevaarzetting

Het inbeslaggenomen vuurwerk is erg gevaarlijk en kan voor zeer grote schade zorgen, zeker in een dichtbevolkt gebied. De opslag in woningen en een boxruimte zorgt dus voor een enorme gevaarzetting en had aanzienlijke gevolgen voor de hele wijk kunnen hebben. 

Aantekening strafblad

Door de zeer grote schade die illegaal vuurwerk aan kan richten heeft het opsporen en in beslag nemen ervan hoge prioriteit bij de politie. Zowel het verkopen als het (online) kopen van illegaal vuurwerk is strafbaar en een misdrijf. Dit betekent dat de een veroordeling voor de (ver)koop van, het bezit van en/of de handel in illegaal vuurwerk, naast mogelijk een gevangenisstraf, een aantekening op een strafblad oplevert.

Meld verdachte situaties

Vermoedt u dat er illegaal vuurwerk ligt opgeslagen ergens in uw omgeving? Of ziet u een verdachte situatie die mogelijk met (de handel in) illegaal vuurwerk te maken heeft, bijvoorbeeld een woning of garage waar opeens veel aanloop is van verschillende, onbekende mensen? Maak dan melding via 0900-8844. Ook anoniem melden is een optie via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Deel het artikel op social media

Deel artikel via: