Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Groot drugslab opgerold

Laatst gewijzigd op:

Hapert - We hebben in Hapert op woensdagmiddag een groot drugslab opgerold. Er werden twee verdachten aangehouden. In het lab werden grote hoeveelheden MDMA, de werkzame stof in een XTC-pil, geproduceerd.

De inval in het laboratorium was onderdeel van een al langer lopend onderzoek bij de recherche in Eindhoven. Het arrestatieteam viel woensdagmiddag rond 16.00 uur binnen. In het lab waren op dat moment twee mannen van aan het werk. Het tweetal (42 en 48 jaar oud uit Eindhoven) is aangehouden en voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Miljoenen

Donderdagochtend is door de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) begonnen met de inventarisatie, het technisch onderzoek en de ontmanteling van het lab. Aan het eind van de dag zou het opgeruimd moeten zijn. Hoewel nog veel onderzocht moet worden is wel duidelijk dat met de in het lab aanwezige chemicaliën voldoende MDMA geproduceerd kon worden voor ruim drie miljoen XTC-pillen. Dat heeft een straatwaarde van tussen de 8 en 10 miljoen euro.

Ontploffingsgevaar

De risico’s van het drugslab zijn evident. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van tanks met waterstofgas in het lab. Danny Frijters, hoofd van de recherche in Eindhoven daarover: “Als die zouden ontploffen, klappen honderd meter verderop bij het nabijgelegen recreatiepark de ramen uit de huisjes.” In het lab werden ook chemicaliën gemengd wat uiteraard ook de nodige gevaren oplevert door dampen die vrij komen.

Bekijk ook dit filmpje dat we in een eerder drugspand maakten over de risico’s.

Wat zijn synthetische drugs?

Synthetische drugs zijn verdovende of hallucinerende middelen die via een synthese (chemische verbinding) worden gemaakt. Synthetische drugs komen voor onder andere in de vorm van vloeistof, pillen of poeder. De bekendste voorbeelden van (synthetische) drugs zijn XTC, amfetamine/speed en GHB.

Aantreffen/vermoeden drugslab

Het is belangrijk om te weten wat u moet doen als u het vermoeden hebt dat er ergens in uw omgeving een drugslab aanwezig is. Meer informatie vindt u op de website.