Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Update: Boerenprotest Den Haag rustig verlopen

Gepubliceerd op:

Nederland - Het boerenprotest in Den Haag is gisteren betrekkelijk rustig verlopen. Wel wilde aan het einde van de middag een grote groep boeren lopend het centrum van Den Haag in, maar werd door de politie tegengehouden. 'De boeren en de politie bleken beter op elkaar ingespeeld dan tijdens eerdere boerenprotesten', zei een politiewoordvoerder.

Bij het vertrek van de boeren werd de A12 afgesloten voor landbouwvoertuigen, gewoon verkeer kon wel over de snelweg de stad verlaten.  De boeren werden over de B-wegen de stad uitgeleid. Ook daar hield de politie toezicht op de verkeersveiligheid. Er werd gehandhaafd waar nodig, actieve alcoholcontroles werden ingezet om te voorkomen dat boeren onder invloed huiswaarts gingen.

Afspraken

Veruit de meeste demonstranten hielden zich aan de gemaakte afspraken. Daardoor verliepen de ochtend- en avondspits bijna probleemloos. Hier en daar moest de politie handhavend optreden en zijn bekeuringen uitgeschreven als bestuurders met hun tractoren op auto- en snelwegen reden. Zowel in Oost-Nederland als Den Haag werd een aanhouding verricht nadat demonstranten aanwijzingen van de politie negeerden, waardoor gevaarlijke situaties op de weg ontstonden.

 

 

Foto's: ANP

Verkeersveiligheid

In de aanloop naar de demonstratie is gewezen op het feit dat landbouwvoertuigen op auto(snel)wegen niet zijn toegestaan. Farmers Defense Force dat het protest organiseerde, riep tevoren de boeren op zich aan deze regels te houden.

Legervoertuigen

Op verzoek van de gemeente Den Haag had Defensie materieel en personeel beschikbaar gesteld. Vrachtwagencombinaties met containers sloten onder meer de wegen naar de Haagse binnenstad af voor landbouwvoertuigen.

'Beter op elkaar ingespeeld'

In Den Haag werden de demonstranten gisteren waar mogelijk gefaciliteerd. Zo werden ze begeleid naar diverse parkeermogelijkheden in de buurt van de Koekamp,  de demonstratielocatie tegenover het Centraal Station die door de gemeente Den Haag was aangewezen. Ook voor de thuisreis was de politie scherp op de verkeersveiligheid. Namens de Haagse politie liet Hilda Vijverberg weten dat de dag redelijk rustig is verlopen. 'We waren meer aan elkaar gewend, beter op elkaar ingespeeld dan bij eerdere demonstraties. De sfeer was over het algemeen goed. We gaven ruimte waar dat kon, en handhaafden waar dat nodig was.'

Aanhoudingen en bekeuringen

In totaal werden rond  de boerenacties 106 bekeuringen uitgedeeld. Er werden drie landbouwvoertuigen weggesleept en één in beslag genomen. Negen personen werden aangehouden. Twee voor het niet voldoen aan de identificatieplicht, een voor het afsteken van vuurwerk, een voor gevaarlijk gedrag in het verkeer, een voor het verstoren van de openbare orde, een voor belediging, een voor het niet voldoen aan een bevel en twee voor opruiing.