Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Twee aanhoudingen na doorzoekingen Purmerend en Volendam

Laatst gewijzigd op:

Purmerend, Volendam - Woensdag heeft de politie twee mannen aangehouden na drie panden in Purmerend en Volendam te hebben doorzocht. De mannen van 30 en 31 jaar worden verdacht van hennepteelt. Bij de doorzoekingen zijn onder meer geldbedragen, voertuigen en luxe artikelen in beslag genomen.

Twee panden in Purmerend en een pand in Volendam zijn eergisteren doorzocht in een onderzoek naar twee mannen van 30 en 31 jaar die worden verdacht van hennepteelt. Het betreft onder meer de woningen van de verdachten. Bij de doorzoekingen zijn geldbedragen in beslag genomen, twee auto’s en een motor, telefoons en laptops, dure kleding en schoenen, horloges, munitie en hennepgerelateerde goederen. De verdachten zijn aangehouden.

Samenwerkende overheid

In het onderzoek en op de actiedag werkten politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de gemeente Purmerend samen onder de noemer van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Noord-Holland. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit door informatie, expertise en krachten van verschillende overheidsinstanties te bundelen.

Ondermijnende criminaliteit

Hennepteelt wordt gerekend onder de ondermijnende criminaliteit. Criminelen ondermijnen de samenleving door geld dat is verdiend met criminele activiteiten wit te wassen, bijvoorbeeld door vastgoed aan te kopen. Hiervoor wordt vaak de hulp ingeroepen van dienstverleners in de bovenwereld, waardoor deze wordt geïnfecteerd met crimineel geld en criminele personen die zaken doen met bonafide bedrijven, bestuurders en politici. Uiteindelijk tast dit het vertrouwen aan in bijvoorbeeld de overheid, politie en justitie en dus in de rechtstaat.

Ondermijning is een maatschappelijk probleem, dat alleen aangepakt kan worden door de gehele overheid, samen met bedrijven en burgers. Strafrecht is slechts een van de vele interventies die het criminelen moeilijk kunnen maken. Het effect is vaak veel groter als (ook) andere maatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld bestuursrechtelijke maatregelen waarbij panden worden gesloten. Het sluiten van panden is niet om de eigenaar of huurder te straffen, maar om de bekendheid van het pand in het criminele circuit te verbreken en de openbare orde te herstellen voor een veilig woon- en leefklimaat. Alleen door samen te werken, kunnen we ondermijning signaleren, effectief tegengaan en voorkomen.