Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Vier bestuurders zonder rijbewijs aangehouden

Gepubliceerd op:

Driebergen, Diemen, Maarheeze, Apeldoorn, Naarden - De politie heeft op verschillende plaatsen bestuurders bekeurd die zonder rijbewijs achter het stuur van hun auto zaten. In drie gevallen werd de auto ook direct in beslag genomen.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen woensdag 1 juli omstreeks 16.00 uur op de A1 bij Diemen een auto rijden die zich met een te hoge snelheid zigzaggend door het verkeer worstelde. Uit de politiesystemen bleek dat het rijbewijs van de eigenaar van die auto ongeldig was verklaard. De agenten gaven de bestuurder een volgteken. Daar leek hij in eerste instantie aan te voldoen maar op het laatste moment ging hij er weer vandoor. Even later lukte het de politie toch voor hem te komen en werd de auto langzaam tot stoppen gedwongen. Toen de auto’s bijna stil stonden probeerde de bestuurder er toch weer vandoor te gaan maar reed achter tegen de politiewagen aan. De bestuurder, 27 jaar en afkomstig uit Bussum, was de eigenaar van de auto en werd aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs, het verkeersgevaarlijk rijgedrag en het veroorzaken van een ongeval. Omdat in de auto resten van verdovende middelen werden aangetroffen werd een speekseltest gevorderd. Daaraan weigerde de man mee te werken. Aan het bureau is later wel een bloedproef door een arts afgenomen. Het onderzoek zal uitwijzen of de man ook nog onder invloed van verdovende middelen was. De auto is in beslag genomen.

Niet verzekerd

Omstreeks 16.00 uur zagen andere medewerkers van de Dienst Infrastructuur op de A2 bij Maarheeze een auto een verkeersovertreding begaan. Bij controle van de auto en bestuurder bleek dat deze, 23-jarige man uit Polen zonder vaste woon- of verblijfplaats, geen geldig rijbewijs had. Dat was door de Poolse autoriteiten al ingevorderd. De auto was van zijn vriendin uit Tilburg. Omdat zij op de hoogte was van het rijden zonder rijbewijs door haar vriend, is de auto in beslag genomen. Opmerkelijk was dat een tweede auto, met vrienden van de verdachte, bij de controle had gewacht. Bij controle van dat voertuig bleek dat deze niet verzekerd was. De bestuurder kreeg hiervoor ook een bekeuring.

Onvast te been

Woensdagavond, omstreeks 21.00 uur, zagen agenten op de A1 bij Apeldoorn een auto rijden die opviel door zijn rijgedrag. Hij slingerde en reed met een snelheid van ongeveer 70 km/u. De auto kreeg een stopteken en bij de controle roken de agenten direct een enorme henneplucht. Ze zagen dat de bestuurder rood doorlopen ogen had en bij na het uitstappen bijna niet op zijn benen kon staan. De 27-jarige man uit Roosendaal, gaf ook onmiddellijk toe dat hij net geblowd had. Ook was de man niet in het bezit van een rijbewijs. De man werd aangehouden en aan het bureau werd door een arts een bloedproef afgenomen. De uitslag zal het gebruik van verdovende middelen waarschijnlijk uitwijzen.

Achtste keer

En ‘last but not least’, afgelopen nacht op de A1 bij Naarden controleerden agenten een auto met een 18-jarige bestuurder uit Almere. Hij reed in de auto van zijn moeder maar was zelf niet in het bezit van een rijbewijs. Verder bleek uit de politiesystemen dat de jongeman al zeven keer eerder was bekeurd voor het besturen zonder rijbewijs. Vier in een auto en drie keer op een snorfiets. Daar komt dus nog een achtste bekeuring bij. De verdachte mocht zijn moeder uit bed bellen om te melden dat haar auto in beslag was genomen.